Як перевірити якість води, не виходячи з хати

Забруднена вода не тільки спричинює приблизно 70-80 % усіх відомих захворювань, а й прискорює процес старіння на 30 відсотків. Ось чому важливо перевіряти її якість.

Та не в усіх є можливості здати воду в лабораторію для проведення аналізу. У цьому випадку можна провести базовий тест прямо в своїй квартирі.

 

Згідно різних класифікацій, найчистішу питну воду можна знайти в країнах Північної Європи. За цим показником Данія та Фінляндія є лідерами.
Натомість, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 2 міліарди людей на планеті використовують забруднену воду і, прикметно, це не завжди жителі країн третього світу.

Виходячи з того, що забруднена вода є причиною більшості недуг людини, відкладати перевірку якості вашої питної води не доцільно.

 

Тож як перевірити воду в квартирі?

Оскільки вода є універсальним розчинником, її часто доволі важко знайти в хімічно чистій формі. Поруч з бактеріями й вірусами вона містить також велику кількість різних домішок. Усе це впливає на смак, запах, прозорість і колір води.
*Найпростіший тест на домішки

Цей тест дозволяє ідентифікувати вміст домішок. Для цього налийте воду в чистую прозору пляшку, закрийте її кришкою і поставте в темне місце. Якщо через кілька днів з’явиться хоча б один тривожний знак (шар на поверхні, осад), то, відповідно, це означає, що якість води не вельми добра: у ній присутня велика кількість солей металів.

 

*Метод кипятіння

Цей тест також дозволяє визначити присутність металів у воді. Дайте воді в каструлі закипіти, потім залиште її на середньому вогні на 12-14 хвилин. Відтак зачекайте ще 20 хвилин, доки вода остигне, й злийте її. Наявність вапняних відкладень не є добрим знаком.Якщо колір осаду сірий, то це означає, що концентрація кальція занадто велика; жовто-коричневий колір вказує на надлишок заліза.

 

*Допоможе перманганат калія

Звичайний перманганат калія дозволить визначити, чи є дана вода питною. Невелику кількість води налийте на скло, посля чого рідину дослідіть та оцініть реакцію. Вода повинна мати яскраво-рожевий колір. Если вода набула жовтуватого відтінку, то вона поханої якості й не придатна для пиття.

 

*У пригоді стане навіть чай

Зверніть увагу на прозорість напою. У склянку зі свежозавареним чаєм налийте 40-50 мл води. Якщо вміст склянки стане яскравішим, то якість води добра. Коли ж чай стане непрозрим, тоді вам не варто пити таку воду, бо у ній можуть бути надлишки солі чи інші шкідливі речовини, особливо органічні.

 

*Скористайтесь і дзеркалом

Щоби визначити присутність домішок, накрапайте невеличку кількість води (1 чи 2 мм) на скляну поверхність. Можна скористатися дзеркалом. Почекайте, доки рідина випарується, а потім оцініть результат. Якщо на поверхні залишилися сліди, це  означає, что вода має домішки. Вода доброї якості після випаровування має повністю очистити поверхню.

 

Розчин мила встановить жорсткість

Даний метод перевірить воду на жорскість. Додайте невелику кількість мила у воду. Якщо вода м’яка, мило швидко розчиниться й утворить велику кількість піни. Коли ж вода жорстка, відбувається протилежне, бо жирні кислоти утворюють тверді з’єднання  кальцію й магнію.
Протягом життя людина споживає біля 35 тонн води. Саме тому так важливо перевіряти її якість.     

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *