За «пандемічний» рік з України виїхали понад 66000 медиків

Водночас, кількість зареєстрованих в системі лікарів становить трохи більше тисячі. Тим часом з початку «пандемічного» 2020 року з України виїхали понад 66 тисяч лікарів і медпрацівників. Про це йдеться у доповіді Центру Разумкова, передає APnews.

Також повідомляється, що через епідемію коронавірусу в Україні звільнилися ще майже 34 тисячі медпрацівників, більшість з яких – пенсійного та передпенсійного віку.

Так, станом на 1 січня в Україні не вистачало 33 707 лікарів і 35 тисяч фахівців середнього медичного персоналу. Водночас, з квітня минулого року по країні звільнилися понад 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки.

За даними Центру Разумкова, до польського агентства з працевлаштування подали заявки близько 2 тисяч лікарів і 3 тисячі українських медсестер.

«Для залучення лікарів з України Польща пішла на безпрецедентні кроки. Сенат Польщі ухвалив т. зв. Ковідний акт, відповідну поправку до закону з боротьби з COVID-19, яким скасовується обов’язкова нострифікація (підтвердження) дипломів українських і білоруських лікарів. Цією ж поправкою лікарям, які лікують хворих на ковід, вдвічі підвищили зарплати. Разом з надбавками їхня заробітна плата становить близько 12-15 тисяч злотих (близько 100 тисяч гривень)», – йдеться у доповіді.

Крім того, зазначається, що в Україні у квітні-вересні 2020 року середньомісячні витрати на оплату праці (до вирахування податків) в установах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становили:

*керівники установ – 23,5 тис. грн;

*лікарі – близько 9000 грн;

*середній медперсонал – 7500 грн;

*молодший медперсонал – 6100 грн.

«При цьому на тлі катастрофічної ситуації з медичними кадрами, чисельність зареєстрованих безробітних у сфері охорони здоров’я є однією з найбільших – 28,4 тис. осіб (проти 17 тис. у 2019 році.), що становить 6,4% від усіх безробітних. А кількість зареєстрованих вакансій, станом на 1 листопада 2020 року, в сфері охорони здоров’я становила 27,7 тис. проти 43,4 тис. од. в 2019 р.67 (7,6%)», – повідомляють у Центрі.

Варто зазначити, що в умовах призупинення всіх планових операцій, крім екстрених випадків, відбувається заплановане звільнення медпрацівників, пов’язане з масовою ліквідацією медустанов. Так, із загальної кількості попереджених про масове звільнення 29% становили працівники сфер охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Тим часом Степанов пообіцяв нові «мінімалки» медикам.

Діана Кречетова, APnews

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *