За крок від сенсації

Втрачені розписи Євгена Максимовича повернуться? 

 Під шаром старої штукатурки саме цими днями можуть бути відкриті композиції, яким понад сто років. Колись вони прикрашали інтерєр кавярні «Габсбург» у Чернівцях.

 Реконструкція та капітальний ремонт, що проводяться нині на першому поверсі будівлі Національного банку у Чернівцях – він зручно розташувався на Центральній площі міста – може призвести до сенсації. Річ у тім, що під шаром старої штукатурки криються розписи, яким понад сто років. Виконав їх відомий чернівецький живописець Євген Максимович. Цього року виповнюються 155 років від дня його народження.

Будинок було зведено 1898 року. За австрійських часів тут знаходилась відома й модна у Чернівцях кав’ярня «Габсбург». Її інтер’єри були розписані талановитим чернівецьким митцем, головним художником Резиденції буковинських митропилитів Євгеном Максимовичем (1857-1928).

 На поштівці з інтер’єром кафе вглибині ліворуч за двома колонами видно одну з композицій настінних розписів. Ще саме у тій кав’ярні була жіноча перукарня (Damensalon), в якій також були його розписи. Їх видно на стіні перукарні вгорі справа.

 Принагідно хочу подякувати користувачам інтернету, які у різний час  розмістили репродукції цих поштівок у мережі і таким чином надали можливість ознайомитися з  творами чернівецького митця всім охочим.

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *