Оздоровча кампанія на Буковині – в полі зору прокурорів

Про це повідомила Наталія БРЕСЛАВСЬКА, старший прокурор прокуратури Чернівецької області з питань захисту прав і свобод дітей.

                                                               Контроль з боку управлінь ОДА шкутильгає

Чому раптом така увага з боку прокуратури? Справа в тім, що після торішніх масових отруєнь дітей влітку в закладах відпочинку, цьогоріч, за словами Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, за кожен такий випадок особисто відповідає голова облдержадміністрації та санітарний лікар, який поставив свій підпис. А контроль має здійснювати обласна прокуратура.

За словами п. Бреславської, органи прокуратури Чернівецької області завершили перевірки стану додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог законодавства щодо оздоровлення й відпочинку дітей.  І хоч кількість таборів та кошти, які планується виділити на оздоровчу кампанію з обласного й місцевих бюджетів цьогоріч збільшилися у порівнянні з минулими рокми,  безпосередньо в організації процесу виявлені суттєві порушення.

         Так, через те, що немає належного контролю з боку органів освіти, деякі пришкільні табори розпочали свою роботу за відсутності актів готовності, а приймання дітей здійснювалося без медичної довідки встановленого зразка та за відсутності заяв батьків. Прокурори Сокирянського, Сторожинецького, Глибоцького, Хотинського районів та м. Чернівців встановили у таких закладах і низку санітарно-епідеміологічних порушень в організації харчування дітей. Зокрема, де-інде виявлені продукти без відповідних документів, що мають посвідчувати їх якість та походження.

                                         Для кого «Артек» і «Молода гвардія»?

Численними є ще порушення з боку обласного управління та районних відділів сім’ї, молоді та спорту під час підбору та відправлення дітей на оздоровлення до МДУ «Артек» та ДП УДЦ «Молода гвардія». Так, у Сокирянському і Кіцманському районах до згаданих таборів направляються діти, в яких відсутні документи, що підтверджують підстави для оздоровлення – посвідчують інвалідність дитини, перебування її на диспансерному обліку або свідчать про те, що дитина є обдарованою тощо.

                                               Перевірили атракціони

Враховуючи, що нерідко небезпеку для дітей становлять атракціони в місцях масового відпочинку, прокурори із залученням спеціалістів Держгірпромнагляду, СЕС та Держтехногенбезпеки організували перевірки правомірності їх розміщення та функціонування. За прокурорського втручання до усунення порушень було призупинено експлуатацію трьох надувних атракціонів у парках та кількох розважальних автоматів у деяких торгових центрах м.Чернівців .

                      Більшість дитячих майданчиків – і не майданчики!    

Прокурори перевірили також дитячі майданчики, що перебувають на балансі житлово-комунальних господарств. У Сокирянському, Хотинському районах та в м. Чернівцях, наприклад,  встановили, що окремі дитячі майданчики не введені в експлуатацію. Та й більшість дитячих майдансиків перебувають у неналежному технічному стані, а відповідальні за їхнє збереження особи не виконують свої обов’язки. 

         Всього на усунення виявлених у ході перевірок порушень міськрайпрокурорами внесено 20 подань, порушено 2 дисциплінарних  провадження.

За матеріалами обласної прокуратури  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *