За кордоном подбай про пенсію

Добровільна участь українців, що працюють за кордоном, у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Багато українців працюють за межами України і не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Отже, час їхньої роботи за кордоном не може враховуватися при майбутньому нарахуванні пенсії. З одного боку, наші трудові мігранти позбавлені пенсійних прав, а з іншого – Пенсійний фонд України не в повному обсязі отримує страхові внески. Але ті, хто працюють у чужих краях, цілком можуть подбати про майбутню пенсію – було б тільки бажання.

Майбутнє починається сьогодні

Відповідно до норм солідарної пенсійної системи, офіційно визнаний страховий стаж нам дає лише сплата страхових внесків. У свою чергу, розміром внесків і стажу визначається розмір пенсії. Отже, або людина трудиться, і підприємство платить за неї страхові внески, або вона, будучи, наприклад, підприємцем, сама сплачує внески до ПФ України.

Якщо майбутній пенсіонер працює в іншій державі чи з якихось причин не бере участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, проте, має на це право – він може надолужити втрачене у сплаті внесків. Для цього йому необхідно стати добровільним учасником системи пенсійного страхування.

Договір + внески = пенсія

10 березня 2009 року прийнята постанова Пенсійного фонду України №10-1, у якій визначено порядок добровільної участі в пенсійному страхуванні громадян України, що працюють за кордоном. Відповідно до неї, українці, які працюють за межами своєї держави, можуть сплатити страхові внески, не виїжджаючи із країни перебування, і виробничий стаж їм буде зараховуватися на батьківщині.

Така добровільна участь регулюється договором між громадянином та Пенсійним фондом, при укладенні якого особа сама визначає розмір страхових внесків. Проте, важливим є те, що внески не повинні бути меншими ніж мінімальний страховий внесок, який становить 33,2% від мінімальної заробітної плати. Безумовно, від суми сплачених внесків буде залежати розмір майбутньої пенсії, і про це дуже важливо пам’ятати.

Стаж – поки платиш

Для цього тому, хто перебуває в іншій країні, потрібно подати заяву в органи Пенсійного фонду України через інтернет або через Контакт-центр. На сайті Фонду (www.pfu.gov.ua) треба взяти форму заяви і бланк договору, заповнити їх та відправити електронною чи звичайною поштою.

За адресою, що буде зазначена в договорі, управління Пенсійного фонду України надішле підписаний договір і довідкову інформацію із зазначенням контактів, за якими можна отримати відповіді на всі питання, пов’язані з добровільною участю. До речі, за тих, хто працює за кордоном, оформити договір про добровільну участь та сплачувати страхові внески можуть родичі.

Договір складається на період не менше одного року. Якщо внески в наступному за договірним роком надходять далі, договір автоматично продовжується. А головне, підкреслимо, період участі в добровільному пенсійному страхуванні зараховується до страхового стажу і дає право на отримання в майбутньому гідної пенсії.

У валюті чи гривнях?

Заслуговує на увагу пункт що передбачає сплату страхових внесків без повідомлення органів Пенсійного фонду України про намір укласти договір про добровільну участь. А сам договір при цьому потрібно підписати протягом одного року. У ВАТ «Укрексімбанк» у м. Києві відкрито окремі рахунки для зарахування платежів в іноземній валюті, а саме у доларах США, євро і російських рублях.

Інформацію про рекомендовані розміри внесків у гривнях чи в будь-якому іншому валютному еквіваленті та банківські реквізити Пенсійного фонду України можна отримати на сайті pfu.gov.ua.

Дідіна ДАНАЛАКІЙ, головний спеціаліст відділу надходження доходів ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *