З Масляною будьте здорові!

Театралізоване дійство «Зиму проводжаймо – весну зустрічаймо» розпочалося   20 лютого  на Соборній площі у Чернівцях .

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.

Споконвічно Масляна – це буйне й розгульне свято зустрічі Сонця й заклинання природи напередодні весняної оранки.
Кожен день масляного тижня мав свою назву:
– понеділок – «зустріч»,
– вівторок – «заїгриш»,
– середа – «ласуня»,
– четвер – «розгул»,
– п’ятниця – «тещині вечірки»,
– субота – «золовкини посиденьки»,
– неділя – «прощений день», «проводи Масниці».
Масляна (Колодій ) походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому.
Це свято не закріплене за певним днем на календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. Цього року Масляна припала на 20 лютого.
Основою обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня. Досить популярними серед селян були сколотини од масла (маслянка). “Нехай буде, – казали в таких випадках, – і маслянка, аби щоранку.
В останні дні Масниці вся увага була звернена вже на ляльку із соломи, що наряджали в каптан, шапку, підперізували, взували в постоли, саджали у великі сани, на яких прямували ряджені. У неділю опудало Масниці (як образ Мари-Марени) спалювали на пагорку біля села – з жартами й вигуками. Шукали високе місце для того, щоб земний вогонь якнайшвидше змішався з вогнем небесним і наступило довгоочікуване весняне пробудження природи. Як правило, над опудалом глумилися й обсипали його лайкою: тим самим проганяли злій, ворожий людині початок року – зиму, яка персоніфікує смерть. Лайка – також своєрідний оберіг, захист від нечистої сили.
Завершувалася Масляна прощеною неділею: люди просили друг у друга прощення.
Крім того, селянин і в цей день (неділя) традиційно прогнозували погоду. Вважалося: яка Сиропустна неділя, такий і Великдень; якщо сонце сходить вранці, то й ранньою видасться весна…
(інформація з Інтернет-джерел)

Ой, Масляна, простягнися!
Ти за дуб, за колоду зачепився!
Ой, сказали – нашій Масляній
Сім літ,
А всього у Масляниці
Сім днів.
Ой, Масляна-обманщиця!
Обдурила, провела,
Нагулятися не дала!

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *