Які сервіси будуть доступні в «Дії» до 2023 року

Від бюрократії, черг і корупції позбавить українців цифровізація. Її нині потребують безліч послуг в Україні Тому Міністерство цифрової трансформації створює нові рішення, вдосконалює інформаційні системи, аналізує готовність інфраструктури до того, щоби всі послуги можна було перевести в онлайн. Про це повідомляють спеціалісти Мінцифри та компанії Mastercard, за підтримки якої втілено в життя онлайн-платформу «Дія». 

Невдовзі має  запрацювати новий блок — консалтинг-зона для підприємців. Кожен підприємець зможе отримати онлайн-консультацію із фахівцями за допомогою відеозв’язку. Консультуватися можна буде на теми систематизації бізнес-процесів, фінансового управління, взаємодії з державою, психології бізнесу, HR, маркетингу та продажів . Окрім онлайн-складової, у планах «Дії» відкрити центри підтримки та консалт-хаби для підприємців у різних містах України. Відкриття першої консалтинг-зони для підприємців заплановано на квітень-травень 2021 року в Харкові.

До 2023 року буде проведене цифрова трансформація у таких сферах і галузях: юстиції, внутрішніх справ та міграції (зокрема е-Нотаріат, е-Майно, е-Банкрутство, е-Міграція тощо); економіці й торгівлі, фінансах, податковій та митній сферах, культурі (зокрема, е-Підприємець, е-Дозвіл, е-Митниця, е-Акциз); інфраструктурі, розвитку громад та територій, стратегічних галузях промисловості (зокрема, е-Містобудування, е-Транспорт); закордонних справах, обороні та реінтеграції (зокрема, е-Військкомат, е-ВПО); медичних послугах та управління медичною інформацією.

На жаль, поки що люди з віддалених куточків країни не мають змоги отримувати усі ці послуги оперативно, а працівники цієї сфери не мають можливості працювати з інформаційними реєстрами, бо весь облік нотаріальних дій ведеться на папері. Тому система нотаріату буде переведена в електронну. Спроєктують і створять три основних компоненти е-Нотаріату: у кожного працівника цієї сфери буде електронне робоче місце, електронний архів нотаріусів та електронний реєстр нотаріальних дій. Важлива перевага такої системи – це можливість дистанційного посвідчення угоди, коли сторони перебувають у різних містах. Крім того, персональні дані українців будуть у кращій безпеці, а також нова система забезпечать стабільність правовідносин. Цифровізація нотаріату прискорить і спростить отримання громадянами послуг нотаріусів, що особливо актуально для жителів важкодоступних і малозаселених районів країни.

Величезні зміни чекають і на сферу будівництва, яке поки що є однією з найкорумпованіших сфер, а система е-Майно та е-Будівництво кардинально змінять ситуацію. Основною проблемою реєстрів майна є їхня неповнота даних. Тому Державний реєстр речових прав на нерухоме майно буде модернізовано. Українці зможуть оплачувати через застосунок Дія адмінзбір за нерухоме майно, реєструвати речові права на нього та користуватися послугами бюро технічної інвентаризації (БТІ) онлайн.

Цифровізація нищить корупцію на всіх рівнях, бо прибирає людський фактор і сворює рівні можливості для всіх. А новий реєстр автоматично фіксує, хто й коли вносив зміни. Та головне — усунули backdoors та інші корупційні інструменти, що були передбачені в реєстрі раніше. Саме тому сфера будівництва — один з напрямків, з якого  почали вдосконалення реєстрів за всіма вимогами щодо безпеки та контролю доступів. У планах – створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та автоматизація електронних послуг. У країні діятиме єдиний національний адресний реєстр та буде  оптимізовано послуги у сфері будівництва, тобто буде забезпечено взаємодію між фізичними та юридичними особами, державними органами, органами місцевого самоврядування, центрами надання адміністративних послуг в електронному вигляді. Система буде максимально прозорою та позбавить корупціонерів можливості вимагати кошти від людей. Це схоже на рай!..

Марія БОДНАРАШЕК, студентка відділення журналістики ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *