Вода – товар, який невдовзі стане дефіцитом

Якось дев’ятирічна американська дівчинка почула по телевізору, що африканські діти не мають що пити і тисячами гинуть від неякісної води щодня… Рейчел настільки перейнялася їхньою бідою, що на сайті благодійної організації, яка збирала кошти на водопостачання в цю країну, зробила власну вебсторінку. Грандіозної мети вона перед собою не ставила, а лише написала, що хоче допомогти 30 африканським дітям, зібравши для них 300 доларів. Збирала півроку. На жаль, Рейчел загинула в автокатастрофі.

Але після її смерті багато дітей з усього світу розбили свої скарбнички і почали перераховувати гроші на її рахунок. Нині фонд складає $3 млн. І вже не 30 дітей мають можливість пити чисту воду, а набагато більше. Буковинці такої проблеми не мають. Поки що… Але прес-конференція «Вода і безпека харчування», що відбулася в облдержадміністрації, була присвячена Всесвітньому дню води, – це свідчення того, що про воду буковинці повинні дбати вже зараз.

• Забруднена вода й надалі залишатиметься причиною передчасної смерті 2,2 млн. осіб на рік.

• Кількість територій, де відчувається дефіцит вод, збільшується. Особливо в Північній Африці та Західній Азії. Тут запаси підземних вод вичерпуються швидше, ніж вони можуть відновлюватися.

• Якщо людині на день потрібно 20 – 50 л води, то для виробництва денної норми продуктів харчування в енергетичному вимірі до 3000 ккал – вже 3,5 т. Наприклад, виробництво 1 кг яловичини потребує 15 тис. л води, в той час як 1 кг пшениці «випиває» лише 1500 л.

• Близько 1 млрд. людей у світі вже живуть під тиском хронічної недостачі їжі і води. Хоча біля 30% їжі, яка нині виробляється, залишається не використаною.

– Ще 15 років тому велися розмови про те, що невдовзі будемо купувати воду. Багато пересічних мешканців сміялися з цього… Сталося так, як передбачали. Хоча Буковина має потужні водні ресурси, та, на жаль, люди цього не цінують, – каже Марина КОНЯК, керівник громадської екологічної організації «Буквиця». – Кожного року, тільки-но сходить сніг, ми бачимо купи сміття на берегах наших річок. Ми прибираємо його вже протягом багатьох років, але з кожним роком сміття стає все більше. Щоправда, молодь відгукується на такі акції, а доросле населення чомусь забуває про екологічну орієнтованість. В основному викидають петпакети та пластикові пляшки. Часто мешканці прибережних територій, забивши худобу, кидають пакунок з рештками на берег, хоча знають, де знаходяться скотомогильники. А потім ми п’ємо цю воду…

Лісівники та водні служби, які постійно прибирають береги, ситуацію не рятують. Поки що на буковинців впливає тільки етична сторона – ми фотографуємо порушників, номери їхніх автомобілів, а потім виставляємо в інтернет і в засоби масової інформації. Сумна недолугість наших краян може дорого нам усім коштувати.

Вода – товар, але її, як і харчі, треба змінювати

– На Буковині нині для забезпечення населення водою функціонує 35 централізованих водопроводів та 1319 громадських криниць. Функціонує також 11 об’єктів господарювання з розливу питної негазованої води, – говорить Володимир ПРИЙМАК, завідувач санітарно-епідемічним відділом облСЕС. – Останнім часом ця форма забезпечення водою набуває популярності. У Чернівцях постійно проводиться продаж води «Долина», «Чиста вода», «Справжня вода», «Два відра» тощо. При дослідженні якості цих вод, відхилень від встановлених нормативів не виявлено. Тобто, ця вода безпечна для вживання.

Загалом, останніми роками на Буковині не зафіксовано жодного випадку інфекційних захворювань чи отруєнь від води з центральних водопроводів, з громадських та індивідуальних криниць. Щодо якості – це вже інше питання – до виробників, до комунальних підприємств.

У реконструкцію комунікацій за останні роки фактично кошти не вкладалися. Але, у порівняні з 2010 роком, якість води покращилася. Можливо, цьому сприяли і погодні умови – засушливе літо, відсутність паводків. – Утім, не можна зациклюватися на одній воді, адже вода різних постачальників має свої позитивні і негативні складові, – повів далі пан Приймак. – Наприклад, «привозні» води, за якими нині черги на вулицях, – демінералізовані, вони не дають достатньої кількості мікроелементів і поживних речовин для організму. Тому, якщо постійно вживати одну з них, може виникнути нестача в організмі деяких мікроелементів та мінералів. Воду треба чергувати, так як і харчування, щоби постачати організму потрібні речовини в достатній кількості.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Вода – товар, який невдовзі стане дефіцитом”