Українських вояків – скорочуватимуть… вдвічі…

До 2017 року українська армія скоротиться вдвічі, – посилається УНІАН на заяву заступника начальника Головного управління особового складу Генерального штабу Ігор Ніколаєнко.

– Зараз чисельність збройних сил становить 193 тисяч осіб. До 2017 року планується зменшити її до 100 тис., – пояснив Ніколаєнко.

army_ua2

Як відзначає видання «Комерсант-Україна», скорочення чисельності армії до 2017 року є одним з положень концепції реформування збройних сил. Реалізувати його пропонується за рахунок поступової ліквідації структур забезпечення. При цьому в Міноборони розраховують збільшити частку бойових частин і спрямовувати більше коштів на розвиток армії.

Зокрема, член комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів) зазначив, що для виконання всіх завдань обсяг оборонного бюджету в 2013 році повинен становити 1,7-1,8% від ВВП (у 2011 році ВВП склав 1,314 трлн грн, а фінансування армії перебувало на рівні 1,1% від ВВП).

– До 2017 року ця цифра має зрости до 2-2,5%, щоб на оборону у нас виділялося мінімум 23-25 млрд грн, – зазначив Анатолій Кінах.

Згідно нової реформі, кількість військової техніки, що перебуває на озброєнні української армії, буде скорочена. Вже на 2013 рік заплановано зменшення кількості бойових літаків з 160 до 134, а кількість зенітно-ракетних комплексів складе 36 одиниць замість 55. Зменшиться і кількість танків – до 660 одиниць проти сьогоднішніх 774 машин. Крім того, буде скорочено і кількість військових навчальних закладів. Їх буде всього 14 замість 31, що існують сьогодні.

Проте до 2017 року військове відомство планує закупити 35 вертольотів, 45 літаків і 57 комплексів протиповітряної оборони та радіолокаційних станцій. При цьому нічого не говориться про закупівлю нових видів озброєння і техніки. Винятком є ​​тільки безпілотники і високоточні засоби ураження, оскільки держава має намір активно використовувати як імпортні ударні та розвідувальні безпілотні літальні апарати, так і моделі спільного виробництва. Що ж до основної військової техніки, в тому числі і систем ЗРК, то їх планують тільки модернізувати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *