Українська Wikipedia стала однією з найкращих у світі

 

https://versii.cv.ua/wp-admin/post-new.php

Волонтери-редактори українського мовного розділу Вікіпедії у День рідної мови зробили святковий подарунок українському суспільству – випередили каталонську, і вийшли на 13 місце за кількістю статей серед усіх 284 мовних розділів всесвітньої онлайн-енциклопедії, – повідомляють у прес-службі ГО «Вікімедіа Україна». Зараз в українській Вікіпедії нараховується 365 896 статей. За підсумками 2011 року українська Вікіпедія вийшла на друге місце в світі за темпами зростання популярності.

Подібний успіх став можливий завдяки зростанню кількості активних редакторів в україномовному розділі Вікіпедії. Так, в українській Вікіпедії зареєстровано більше 125 тисяч користувачів, з яких близько 2 тисяч зробили протягом останнього місяця мінімум одну правку у Вікіпедії.

Торік каталонська Вікіпедія мала на близько 1300 статей більше за український мовний розділ. Однак перегони тривають, адже каталонці, які не мають власної країни, розглядають свою вікіпедію, як потужний інструмент для промоції своєї мови, культури, національної ідентичності.

Наступною метою редакторів україномовного розділу Вікіпедії є подолання рубежу у 400 тисяч статей та змагання з китайською і шведською Вікіпедіями за 11 місце за кількістю статей. Китайці випереджають українську Вікіпедію на 37 тисяч, а шведи – на 63 тисячі статей.

Нагадаємо, Українська Вікіпедія – найбільша в історії енциклопедія українською мовою. Приміром, Українська Радянська Енциклопедія налічувала лише близько 50 тисяч статей. Головною метою Вікіпедії є збирання та систематизація знань з усіх сфер життя людини та передача їх у вільній формі, якими може скористатися або доповнити кожна людина, яка має доступ до інтернету.

Зростанню кількості статей посприяло проведення 2-х конкурсів з написання статей в українській Вікіпедії, чотири вікіескпедицій по населених пунктах України та Молдови, а також ряд віківишколів з метою залучення нових редакторів до Вікіпедії у низці навчальних закладів Києва та Львова, що стало можливим за підтримки ініційовані громадської організації «Вікімедіа Україна, яка замається популяризацією Вікіпедії в Україні та сприянням поширенню вільних знань.

Вже за традицією на знак перемоги та вшанування суперника в українській Вікіпедії протягом 28 лютого – 12 березня проходитиме Каталонський тиждень з написання статей з історії, географії, культури Каталонії, а також про осіб, чиє життя чи діяльність пов’язані з цим самобутнім регіоном Іспанії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *