Україною – автостопом: дешево і надзвичайно цікаво

Мандрувати Україною можна практично безкоштовно. Відкриваючи для себе світ подорожей, любителі активного відпочинку нерідко обирають автостоп як альтернативу поїздці автобусом, потягом чи літаком. Такий метод пересування не тільки залишає купу незабутніх вражень і неповторних емоцій, а й заощаджує ваші гроші! Адже, за словами 18-річного подорожувальника Максима Завалля, він витрачає за кількаденну поїздку… близько 20 гривень!

PMuuGHYYV6w

– Захоплення автостопом розпочалося з поїздки до Львова, – розповідає Максим. – Почувши знайомі акорди, підійшов до музиканта просто на вулиці. Це був Святослав Бойко, екс-вокаліст групи «Широкий лан». Він і запропонував мені розвіятися, подорожуючи автостопом. Я спочатку скептично сприйняв ідею. Тоді для мене автостоп і Україна були цілком несумісними речами. Думав, що таке буває тільки у фільмах. Але спробував, і мені сподобалось.

Хлопець мандрує автостопом ось уже третій рік. Фактично всюди Максим ночує в наметі, лише в Полтаві заночував удома у водія, який підвозив його на етнофестиваль «Підкамінь».

– Заночувавши в будинку чоловіка, що мене підвозив, уранці я зібрався на фест, – згадує хлопець. – Трасою треба було робити гак в 60 кілометрів. Подивившись на карту, я знайшов коротший шлях, який пролягав через ліс. Вийшовши о 9-й годині з самою лише картою в руках, прибув на місце призначення о 10 вечора. Відстань в 15 кілометрів я подолав «лише» за 13 годин. Коли добрався, і побачив людей, був неймовірно щасливий.

ZCH4dEcrOso

Навіть якщо ви й подорожуєте автостопом, гроші все ж знадобляться. Ніколи не знаєш, хто тебе підвозитиме. Інколи треба залишити водієві якусь символічну суму.

– Перша поїздка була на фестиваль «Рурисько» в Бережанах Тернопільської області, – продовжує Максим. – Досвід був не дуже вдалим, важко було «стопити». Адже часто  зупиняв транспорт у заборонених місцях: на підйомах, спусках, де, як би не хотіли далекобійники, вони просто не в змозі зупинити багатотонну вантажівку.

Лише згодом  юнак відкрив для себе спеціалізовану літературу і дізнався про те, що існують цілі спілки автостоперів і правила «стопу» (див. «Поради «бувалих»).

cvJ0Um9Dee0

– Якщо 2011 року я їздив тільки на фестивалі, то в 2012 катався вже глобальніше, – згадує Максим. – 2012-го тільки одного разу вертався додому під час поїздки, бо виникли деякі форс-мажорні обставини зі спорядженням. Узяв із собою забагато речей, рюкзак розірвався.

– Одного разу вирішив поїхати до Москви, – зізнається юнак. – Але прикордонники мене зупинили через призовний вік. Довелося повернутися. Подорожувати не припинив. Подався до Криму. Там на мене теж чекав не найкращий відпочинок. Оскільки я перегрівся на сонці, в мене почалися галюцинації: боявся, що мене з’їсть спальний мішок (сміється).

Свій маршрут Максим не розплановує. Діє спонтанно. І радить особливо не прислухатися до новин, у яких подають тільки негативну інформацію. «Вовків боятися – до лісу не ходити». Буває всяке, але ж автостоп –  це пошук пригод!

– Подорожуючи автостопом, будьте відкритими, простими, щирими,  – радить автостопер. – Пам’ятайте, що водій – теж людина. Говоріть і розважайте його. По суті, автостоп – обмін послугами: вас підвозять, а ви не даєте заснути в дорозі. Тому, сівши в автомобіль, не слід мовчки спостерігати пейзажі. Похмурого й нудного попутника водій може висадити дорогою – і матиме рацію. Вивчіть кілька стандартних фраз мовою тієї країни, в якій подорожуєте: «куди ви їдете?», «чи можете мене підвезти?». Якщо ж потрапили в країни Сходу і не володієте мовою, спілкуйтеся мовою жестів. Головне, будьте активними та цікавими. Підтримуйте розмову, уникаючи тем політики, релігії – тут можна не зійтися в думках з водієм. Не критикуйте музичні смаки водія. Із цим треба змиритися, бо «хто платить, той і музику замовляє».

SveaBch3_H4

Отже, якщо, зваживши всі плюси і мінуси, ви все таки надаєте перевагу автостопу, – дійте категоричніше і хоробріше, будьте оригінальними шукачами і винахідниками. Тоді оточення постане перед вами в усій красі та розмаїтті, вирве вас з рутини повсякденності.

qPcZXOCITD0

Поради «бувалих»:

  • вирушати в подорож уперше краще із досвідченим другом або знайомим. Вкрай не рекомендується подорожувати самотній дівчині;
  • набивати весь свій гардероб у валізи не слід, оптимальний варіант – рюкзак за спиною з мінімумом речей (3-4 комплекти одягу на різні погодні умови, який не шкода забруднити);
  • заздалегідь подбайте про нічліг. Всесвітня програма «couchsurfing» дозволяє домовитись про безкоштовну ночівлю з мешканцями будь-якої країни;
  • вибирати місця для зупинки транспорту потрібно досить ретельно. Не слід стояти на підйомі дороги, спуску, біля залізничного переїзду. У Європі заборонено зупиняти машини на автобані (в Італії ж взагалі заборонений автостоп, там вас ще й оштрафують. Місцева поліція з недовірою ставиться до громадян з українським паспортом). Ідеальне місце – автостоянка, біля якої є кафе. Там зупиняється багато машин, в тому числі і далекобійники, які особливо раді співрозмовникам у дорозі;
  • відмовляйте водієві, якщо він не вселяє вам довіри, ви сумніваєтесь в його адекватності.

203121075351

Автостопер збільшує свої шанси на швидке знаходження транспортного засобу, якщо він:

  • одягнений у яскравий одяг (так-так, у хітчхайтингу є свій дрес-код);
  • у руках табличка з написом населеного пункту, куди він прямує;
  • доброзичливий, усміхнений, справляє приємне враження. Негативні думки, похмурий настрій значно погіршують «стоп», навіть якщо вам здається, що все чудово приховане.

kPgl7Krif6A

Марина ХАРЧУН, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *