Тимошенко відправлять у відставку за економічні успіхи її уряду?

Економічних підстав для відставки Уряду немає, – в один голос твердять експерти, як вітчизняні, так і закордонні. Адже за підсумками першого півріччя всі основні показники, якими характеризується розвиток народного господарства, виглядають позитивно. Неупереджений аналіз роботи Уряду подає в економічному огляді агентство УНІАН.Ціни показилися від Америки до Австралії
Зрозуміло, що відчутною залишається проблема інфляції, успадкована нинішнім урядом від попередників і посилювана потужними світовими тенденціями: ціни показилися всюди, від Америки до Австралії. Але в Україні щодо цього є й перші позитивні новини. У травні вдалося досягнути істотного уповільнення зростання цін, місячний показник інфляції виявився найнижчим за період від вересня минулого року, прогнози на найближчі місяці також позитивні. Це – одна з причин, через яку Тимошенко викликає додаткове роздратування в Ющенка та Януковича.
Не те щоби хотілося поспівчувати «регіоналам», їхньому тіньовому уряду та іншим опонентам нинішнього Кабінету міністрів, але за них усіх якось ніяково. Нині, вочевидь, назріває кульмінація політичного протистояння в країні: Юлію Тимошенко ось-ось відсторонять від влади, а її критики мов води до рота набрали. Останнім часом за найголовнішими питаннями їм немає що сказати:  немає як дорікнути нинішньому уряду за показники в економічній і соціальній сферах життя держави. Адже так хотілося в момент, коли виповнюватиметься півроку від призначення Тимошенко на пост прем’єр-міністра, розповідати з трибун про зниження промислового виробництва в Україні, про скорочення ВВП, про зменшення доходів населення тощо! Але не сталося так, як гадалося.
Прогнози…
Тож, наприклад, економічний бонза Партії регіонів Микола Азаров так і не зумів нічого різкого сказати про поточну ситуацію в економіці країни, а лише традиційно лякав невідворотністю високої інфляції наприкінці поточного року та ймовірно високими цінами на імпортний газ для України наступного року.
– Цього року ми матимемо інфляцію щонайменше 20-25%, – повідомив пан Азаров на засіданні парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності, посилаючись на те, що у тарифах на житлово-комунальні послуги ще не враховані нові ціни на газ. Відтак нову ціну на газ у 2009 році він спрогнозував на рівні $400 за 1000 кубів (наразі $179,5). Це потягне за собою значне збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі, а наступного року, на думку депутата, він може збільшитися до $40 млрд.
І що на це сказати? Процитована заява Миколи Яновича не вражає. Тепер, коли інфляція вже третій місяць поспіль характеризується стабільним зниженням (у травні –1,3%), а виявилася навіть значно нижчою, ніж у червні минулого року (2,2%), і вже цього місяця, як запевняють у Кабміні, розпочнеться вже дефляція, розмови опозиційних політиків про високу інфляцію явно «притягнуті за вуха».
…Та реалії
До того ж, напевно, багато хто чудово пам’ятає, як той же Азаров майже до самих вересневих виборів минулого року переконував українців, що інфляція 2007 року не перевищить 10%, а насправді вийшло майже 17%. Цей факт, до речі, красномовно свідчить про вартість економічних пророцтв Миколи Азарова. Сьогоднішні розмови про майбутні ціни на природний газ – лише ворожіння на кавовій гущі та «страшилки» для невтаємничених.
Не відзначився оригінальністю і керівник тіньового уряду Віктор Янукович. Він так само не знайшов, що конкретно сказати про соціально-економічні реалії сьогодення, а лише окреслив похмурі перспективи майбутнього. Янукович захотів зосередитися чомусь на житлово-комунальному господарстві: – Тому варто очікувати, що ЖКГ не буде підготовлений до зими, оскільки навіть і цю програму, яку мали б розглянути не пізніше травня, в уряді не розглянули, оскільки він був зайнятий різними політичними супе-речками, зокрема, й виборами у Києві, – розповів, як завжди, недоладно, лідер «регіоналів» на засіданні опозиційного Кабміну.
ЄС  оцінює позитивно
Загалом, дуже блідою виглядає критика з боку опозиції на адресу нинішнього уряду України. А тут, як на зло для українських опозиціонерів, пролунали компліменти на адресу Тимошенко з вуст найавторитетніших зарубіжних лідерів. Наприклад, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єр Солана під час зустрічі з Юлією Тимошенко в Брюсселі підкреслив, що він позитивно оцінює розвиток економічної ситуації в Україні: – Україна рухається в економічному напрямку позитивно, позитивними є й результати зростання, інфляція під контролем, – наголосив Солана. А міжнародні діячі такого високого рівня чудово розуміють усю важливість своїх висловлювань, і, як мовиться, слів на вітер не кидають.
Але, хоч як непогано виглядають поточні основні соціально-економічні показники,  головне, що вдалося переломити негативні тенденції, які спостерігалися в українській економіці протягом практично всього 2007 року.
Негативи переломити на позитиви
Так, торік, за перебування при владі Януковича та його команди, спостерігалося «стабільне» зниження головних показників – у промисловому та сільськогосподарському виробництві, у зростанні валового внутрішнього продукту і у зростанні реальних доходів населення. Це попри те, що інфляція 2007 року, як відомо, виявилася рекордною за нинішнє сторіччя (16,6%).
Зокрема, у тогорічному січні індекс обсягів промислової продукції становив у порівнянні до січня 2006 року 116,3%. Але потім цей показник регулярно зменшувався, за рік він опустився до 110,2%, а в січні 2008 року, продовжуючи інерційний рух, цей індекс становив 105,7%. Протягом п’яти місяців цього року індекс обсягів промислової продукції досяг уже 108,0%.
Індекс сільськогосподарського виробництва цього року, хоч і не набагато, але також у плюсі – 100,2%. За даними Держкомстату, на 1 червня, у порівнянні зі станом на 1 лютого, значно збільшилося поголів’я: великої рогатої худоби – на 10,0%, овець та кіз – на 22,1%, птиці – на 14,3%.
Державі, людям…
За динамікою зростання реального ВВП ситуація схожа з тією, що склалася у промисловості. В січні  2007 року зростання ВВП до відповідного періоду 2006 року становило 109,3%, потім цей показник практично неухильно падав – до 107,6% за рік і до 104,9% у січні 2008 року. І ось за січень-травень цього року зростання ВВП зросло до 106,4%.
Порівняння доходів населення теж не на користь колишнього уряду. 2007-го показник зростання реальних доходів виявився найгіршим протягом останніх чотирьох років – 112,8% у відношенні до 2006 року. За січень-квітень нинішнього року збільшення реальних доходів становило вже 117,7%, – попри високу інфляцію в зазначений період.
Таке різке зростання зарплат і соціальних виплат у нинішньому році стало можливим завдяки бурхливому зростанню надходжень до державного бюджету. В січні-травні надходження до загального фонду державного бюджету збільшилися на 52% чи 24,2 млрд. грн. проти аналогічного періоду минулого року. Державна митна служба мобілізувала на 90% коштів більше, а надходження від Державної податкової адміністрації зросли на 36%. І, як запевнив міністр фінансів України Віктор Пинзеник, державний бюджет за півроку буде виконаний із профіцитом.
…І Ахметову
Звісно, у майбутньому багато залежатиме від кон’юнктури на світових ринках нафтопродуктів, чорних металів, продовольчих товарів та імпортного газу. Але поточна ситуація в економіці та соціальній сфері України, незважаючи на потужну протидію уряду з усіх боків, вельми задовільна. «Всупереч політичній турбулентності спостерігається стійка тенденція до зростання», – так охарактеризував стан справ у економіці міністр економіки Богдан Данилишин. І з цим важко не погодитися.
Проте тіньовий уряд не сприймає всі ці аргументи і взагалі, очевидно, «по-особливому» уявляє турботу про економіку країни. Красномовним у цьому плані був епізод із недавнім голосуванням у парламенті проекту закону про денонсацію Договору між СРСР і Кіпром, про що чомусь мало говориться у вітчизняних ЗМІ. Суть питання чітко виклав доповідач від Кабміну, заступник міністра фінансів Денис Фудашкін: «Фактично, для нинішньої податкової системи це договір не задля усунення подвійного оподаткування, а для уникнення  оподаткування взагалі», – пояснив він депутатам з трибуни Верховної Ради. І розповів, що Кіпр сьогодні став лідером як за інвестиціями до України, так й  інвестуванням з України.
Проте законопроект був «успішно» провалений – він набрав усього 223 голосів «за». Його підтримали всі парламентарі з фракції БЮТ, а от у їхніх колег із коаліції – депутатів з фракції НУ-НС – під час голосування «виявилося» п’ятеро відсутніх. Усі як один не проголосували за цей закон депутати із фракції Блоку Литвина, КПУ і, закономірно, Партії регіонів. Чому? А тому, що головним «інвестором» в економіку Кіпру з українського боку є ніхто інший, як видатний «регіонал» і водночас найбагатший бізнесмен України та Європи Рінат Ахметов.
Політика з економікою не дружать
До речі, про інвестиції. Обсяг прямих іноземних інвестицій до України становив у першому кварталі цього року 3 406,3 млн. дол. США, що у 2,73 рази більше, ніж у період 2007 року. Це – рекордний приріст.
Здається, Президент Віктор Ющенко як економіст за освітою та колишній прем’єр-міністр мав би високо оцінити економічні досягнення нинішнього уряду та захистити його від дрібних нападок опозиції. Однак справжнє його ставлення до Юлії Тимошенко добре відоме, напевно, майже всім в Україні. Гарні ж соціально-економічні показники за півріччя діяльності уряду, здається, не додадуть Юлії Володимирівни балів у очах глави держави, а, скоріше, навпаки…
Юрій ГЛУХОВ, УНІАН

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Тимошенко відправлять у відставку за економічні успіхи її уряду?”