Ціни зросли. Цього разу на електрику. Але тільки для населення

Тарифи на електроенергію для населення підняли від 1 червня. Максимальне зростання тарифів передбачається лише для побутових клієнтів, які на місяць споживають понад 800 кВт/год. Енергетики стверджують, що станом на 1 травня нинішнього року населення оплачує лише чверть фактичних витрат на виробництво та транспортування електрики, решта перекривається непобутовими споживачами. Відтак тарифи для них є фактично завищеними, через що постійно збільшується ціна на усі їхні товари та послуги (більшість продуктів харчування, промислових виробів, побутових та інших послуг, у яких вартість електрики становить значну частку).

26138_1310_400_0

Відтак прийняте рішення поступово зменшить цінове дотування побутових споживачів за рахунок не побутових, яке, на думку авторів ідеї, дозволить стабілізувати ціни на товари та послуги вітчизняних виробників. Принаймні, в Європі електрика дорожча для споживачів, а дешевша – для виробничників. А соціальну справедливість для малозабезпечених громадян має забезпечити ефективний механізм надання пільг та субсидій.

Витрати населення зростуть за умови споживання:

до 50 кВт/год– на 1 грн;

до 100 кВт/год– на 3 грн;

до150 кВт/год– 4 грн;

до300 кВт/год– на 12 грн;

до500 кВт/год– на 23 грн;

до800 кВт/год– на 40 грн;

до1000 кВт/год– на 116 грн.

Тариф для населення, що споживає до 150 кВт/год(250 кВт/год– у домах, обладнаних у визначеному порядку електроопалюванням чи електроплитами) для багатодітних, прийомних сімей та дитбудинків сімейного типу збільшується лише на 10%.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *