Ці сварливі Чернівці…

Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ у Чернівцях на вулиці Доброго,9 презентувала  квартиру-резиденцю для «європейських поетів високого рівня» з Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ліхтенштейну.

DSC_9101 

– Ми будемо пропонувати поетам чи перекладачам, які перебуватимуть в квартирі-студії, спілкуватися з громадськістю, читати лекції для студентів, виступати з читаннями, – розповіла директор Міжнародної літературної корпорація «Meridian Czernowitz» Ірина ВІКИРЧАК. – У світі існує ціла низка подібних резиденцій для митців. Проте в Україні така стипендія є першою!

Отож вже четвертого березня у рамках «Міжнародної стипендії для поетів і перекладачів поезії з української мови німецькою» до Чернівців приїде німецький поет Рон Вінклер. Допоки ж німецький митець ще «в дорозі» до нашого чудового міста, тутешню квартиру «на собі» перевіряв відомий український письменник, поет, перекладач Юрій Андрухович.

Віднині щороку в наше місто приїжджатимуть 8-10 поетів з Європи. Протягом місяця, вислуховуючи ранішні сварки своїх нестерпних сусідів, вони натхненно писатимуть вірші і творитимуть нові чернівецькі міфи…

– Я як піддослідний кролик, тестовий стипендіат без стипендії, пробув тут дві ночі, – зауважив Юрій Андрухович, який став першим офіційним гостем квартири-студії. – Перевіряв, як буде сидіти на своєму робочому місці, що він буде бачити за вікном, як в нього буде діяти інтернет, як йому загалом буде тут працюватись. Зауважу, що за результатами моєї «перевірки», найскладніший момент для майбутніх стипендіатів полягатиме в тому, що вони повинні будуть дуже рано прокидатися, біля сьомої ранку. Що невластиво для творчих людей… Тому що сусіди за стіною починають сваритися. І з цим якось треба буде собі давати раду… Навряд чи засновники програми настільки всемогутні, щоби виселити цих сусідів…

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *