Три біди України

Хтось з великих сказав, що в Росії дві біди: дурні та дороги. Судячи з того, які теми не сходять зі сторінок газет та інтернет-сайтів, в Україні (принаймні, сьогодні) бід аж три: пенсіонери, безробітні та безхатченки (чи, як звичніше, бомжі).

Менш як на 1 тис. грн живуть 2/3 пенсіонерів

Про це говорив віце-прем’єр України Сергій Тігіпко під час круглого столу, присвяченого необхідності введення накопичувальної пенсійної системи. Він відзначив, що поточного року вдалося зменшити дефіцит бюджету ПФУ від 29 до 26 млрд грн.

Крім того, чиновник вищого ешелону констатував, що для усунення дефіциту бюджету ПФ необхідно прийняти ряд заходів, серед яких обов’язковим є обмеження максимального розміру пенсій, збільшення пенсійного стажу, впровадження стимулювання для працівників залишатися працювати після досягнення пенсійного віку.

Як на мене, нинішні розміри пенсій і без цього змушують людей триматися роботи, поки ноги ходять.

Тігіпко наголосив також, що необхідно розглядати питання про введення індикативних заробітних плат.

Для тих, хто «не в темі: індикативні зарплати – це таке економічне диво, коли пенсійні нарахування будуть розраховуватися не від фактичної оплати праці, а від умовного (індикативного) її розміру на рівні не нижчому від двох мінімальних зарплат. Так і до комунізму недалеко…

За словами віце-прем’єра, треба розвивати фондовий ринок, щоби в Україні з’явилася можливість ввести другий рівень пенсійного забезпечення, а також направляти соціальну політику на легалізацію заробітних плат.

Як бачимо, що робити з пенсіонерами, уже вирішили: підвищити пенсійний вік і обов’язковий стаж для виходу на пенсію. Однак загрози від самої наявності людей похилого віку залишаються: по-перше, залишаючись працювати, вони автоматично займатимуть місця, на які вже претендують більш молоді працівники, випускники вишів та шкіл. По-друге, оскільки роботодавці всіма правдами й неправдами витіснятимуть пенсіонерів або знижуватимуть їм оплату, безробіття лише зростатиме.

Що ж робитимуть з безробітними? Ще донедавна людей, які втратили роботу за півтора роки до офіційної можливості виходу на пенсію, просто переводили на дострокову пенсію, не заморочуючись спробами знайти для них роботу. У недалекому майбутньому такі люди будуть ще старшими – на 10 років. Як Служба зайнятості та Пенсійний фонд вирішуватимуть їхню долю?

Принаймні одна новація зацікавлює: безробітних та бомжів замкнуть на «безвідходний цикл»:

«Бомжів» обслуговуватимуть безробітні

До переліку оплачуваних громадських робіт у Чернівцях включено вуличну соціальну роботу.

Ідея належить міському об’єднанню громадян «Народна допомога», яке опікується безхатченками. На забезпечення тимчасової зайнятості безробітних громадян «Народна допомога» запропонувала зайняти безробітних роботою з бездомними. Виконавчий комітет Чернівецької міської ради включив до переліку оплачуваних громадських робіт, що мають суспільно корисну спрямованість, вуличну соціальну роботу.

Це мобільна форма надання соціальних послуг, яка здійснюється поза межами закладів для бездомних громадян для забезпечення прав людини в умовах бездомності та безпеки громади міста. Тепер для проведення такої соціальної роботи міський центр зайнятості зможе залучати осіб, зареєстрованих як безробітні.

Хочеться згадати старий єврейський анекдот про те, як Абрам купував сирі яйця по 10 коп і продавав їх вареними за тих же 10 копійок. На запитання, який же він має з цього зиск, Абрам відповідав: – А бульйон? І знову ж таки – при ділі…

Не знаю, чи буде з цього всього бульйон, але наші доброхоти таки будуть «при ділі».

І будуть розвивати бурхливу імітацію діяльності. Бо робити щось для людей насправді ніхто не збирається. А ми ще будемо дякувати й кланятися, бо можуть і в бомжі не записати.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “Три біди України”