Тільки санкції вплинули на батьків-аліментників

На Буковині з початку року батьки-боржники після застосування до них санкцій сплатили аліментів понад 2,5 мільйона гривень. 

З початку нинішнього року в органах державної виконавчої служби Чернівецької області перебувають 8197рішень про стягнення аліментів. Відповідно до Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто 18 років. Також існує обов’язок батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що та потребує матеріальної допомоги або продовжує навчання, а батьки мають можливість надати таку допомогу.

За січень-лютий 2021 року в Чернівецькій області  за виконавчими документами  стягнули 10 мільйонів 54 тисячі 630 гривень на користь 4129 дітей. З них понад два з половиною мільйона боржники сплатили, у зв’язку із застосуванням обмежень, передбачених законодавством.
Нагадаємо, що батьки, які заборгували дітям аліменти понад 3 місяці потрапляють до Єдиного реєстру боржників. Після чотирьох місяців несплати, державні виконавці можуть застосовувати до боржника тимчасові обмеження, зокрема у праві: 

  • виїзду за межі України;
  • керування транспортними засобами;
  • у праві полювання;
  • користування вогнепальною мисливською та пневматичною зброєю. 

Запровадження карантину на території України не звільняє платників аліментів від виконання їх обов’язку щодо сплати аліментів на утримання дітей. Але якщо такі обставини призвели до неможливості вчасно та в повному обсязі сплачувати аліменти, вони можуть  бути підставою для звільнення від відповідальності за несплату аліментів за цей період.

 

Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *