«Такого гонору Розтоки ще не мали!»

У віддаленому куточку Карпат – у селі Розтоки Путильського району – звідки хворим доводиться важко долати гірські дороги, добираючись до районної лікарні, в селищній амбулаторії відкрили денний стаціонар. Тут з’явилися ортопедичні меблі та медичний інструментарій першої необхідності. А ще на кожній тумбочці біля ліжка – художня книжка… А допомогла селянам їхня землячка – знана буковинська письменниця і народний депутат від партії «УДАР» Марія Матіос.

DSC_1127

 

«Нехай вороги собі рахують ребра й зуби. А нам навіщо чванитися й рахувати? Це мої особисті кошти – і не має значення, скільки я витратила. Маю у планах створити всеукраїнський благодійний фонд, який міг би допомагати тим, хто цього потребує. Це можуть бути літні люди, діти, хворі або здорові, які не мають можливості власним коштом здобути освіту чи розвинути свій талант».

В одній з палат амбулаторії Марія Матіос поділилася власними спогадами:

«Мене болить серце… Бо коли пам’ятаєш людей молодими, але бачиш, як життя проходить, як витікає, мов пісок крізь пальці, ти починаєш розуміти, що життя дуже крихке. І його треба берегти, берегти одне одного, отримувати позитивні емоції… У цій палаті я лежала тридцять років тому, коли народила синочка Назарія. Це для мене інтимне місце. І щоразу, коли я їду до батьків і дивлюся у це вікно, я сподіваюся, що воно світитиметься новим життям».

DSC_1108

Колишній гуцулці, а нині – киянці Марічці з батьками бачитися випадає рідко

Ростоцька амбулаторія поповнилася п’ятьма дерев’яними ліжками з ортопедичними матрацами, п’ятьма подушками, десятьма комплектами постільної білизни, ковдрами, шафою для верхнього одягу, диваном для огляду пацієнтів у кабінет головного лікаря, тумбочками, стільцями, настільними лампами, письмовим столом, чотирма штативами для крапельниць, набором ліків та шприців для першої невідкладної допомоги, двома електрочайниками, чайними наборами тощо.

DSC_1084

 

Святкову стрічку довелося перерізати манікюрними ножичками…

А ще Марія Василівна згадала трагедію, яку бачила на власні очі: «Під Німчичем при дорозі стоїть стела, що нагадує про трагедію 1986 року. Туристичний автобус з Донецької області з дітьми злетів з дороги у кювет. Через півгодини я там проїжджала і бачила тих дітей з відірваними руками і ногами. Це була жахлива картина! Та завдяки тодішньому головному лікарю вдалося врятувати не одне життя. Нині в цій амбулаторії його справу продовжує донька Ірина Яківна Клим.

DSC_1158 

Письменниця знімкує на свій айфон колектив амбулаторії – на довгу пам’ять

Розтокам цього року минає 512 років. Село пов’язане з постаттю Юрія Федьковича, з іменами видатних людей кіномистецтва, зокрема з Іваном Миколайчуком. Більшість жителів села колись були персонажами фільму «Білий птах з чорною ознакою» , який знімався в Розтоках. Тут розпочалася акторська кар’єра Богдана Ступки. І саме тут з пелюшок топче ростоцьку траву буковинська письменниця та віднедавна «ударний» політик Марія Матіос.

Любов КАФАНОВА, Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *