Стан тваринництва в області плачевний, показники падають

У краї виробляється м’яса по 750 грамів на буковинця за рік!

Речі пізнаються у порівнянні, казав класик. Та ніхто чомусь не хоче витягати цифри з минулого століття, роблячи порівняння тільки з попереднім роком.

Якою є тенденція, ніхто не каже. Тож «Версії» порахували і з’ясували, що протягом минулого року в області було вироблено на кожного буковинця по 750 грамів м’яса, трохи більше 2 літрів молока, по 3 яйця. Вираховували ми з відкритих даних, які розсилає ГУ Держстату.

За ними 2015 року в області вироблено:

64,7 тис.т м’яса в живій вазі,

294,0 тис.т молока,

363,7 млн.шт. яєць.

Порівняно з 2014-м виробництво м’яса зменшилося на 2,6%, молока – на 1,8%, яєць – на 4,2%.

На 1 січня 2016 р. в області утримувалось:

96,6 тис. голів великої рогатої худоби (з них 58,8 тис. корів),

152,9 тис. – свиней,

44,6 тис. – овець та кіз,

3,3 млн. голів птиці.

Порівняно з 2014 р., кількість птиці збільшилася на 0,2%, проте поголів’я великої рогатої худоби зменшилося на 1,6%, (у т.ч. корів – на 2,1%), свиней – на 0,7%, овець та кіз – на 1,7%.

Сільгоспвиробники-практики стверджують, що рівень тваринництва в області впав нині нижче рівня 50-х років минулого століття, бо на рівні початку 50-их років ми перебували ще 2010-2011 року.

Чому занепадає така благодатна земля? Торгівлі з ЄС ми ще не маємо, а місце під неї вже розчистили? Втім, причина може полягати і в іншому. І чи не для цього ми маємо цілий спеціалізований департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, який мусить не тільки пояснити людям, що діється, а й сприяти розвитку сільськогосподарської галузі? Все ж таки дивні речі відбуваються в нашій державі…

Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *