Сплата страхових внесків фізичними особами, які обрали особливий спосіб оподаткування

Які зміни відбулися у сплаті страхових внесків для платників спрощеної системи оподаткування? – Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), від липня 2010 року сплачують страхові внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску за себе та членів сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Як визначається мінімальний страховий внесок? – Мінімальний страховий внесок – сума коштів, яка вираховується як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлений законом на день отримання доходу.
Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році, щомісячний мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить: у липні-вересні – 294,82 грн; жовтні-листопаді – 301,12 грн; грудні – 306,10 грн.

Як визначити суму, яку треба перерахувати до Пенсійного фонду, адже частина страхових внесків уже перерахована у складі єдиного чи фіксованого податків?

Приклад 1. Розмір фіксованого податку – 100 грн за місяць. Частина фіксованого податку, що надходить до Пенсійного фонду, становить 10 грн за місяць (10% від суми фіксованого податку). Враховуючи, що розмір мінімального страхового внеску за липень становить 294,82 грн, сума місячної доплати, яку необхідно здійснити, складе 284,82 (294,82 – 10,0) грн..

Приклад 2. Розмір єдиного податку – 200 грн за місяць. Частина єдиного податку, що надходить до Фонду, становить 84 грн за кожний місяць (42% від суми єдиного податку). Враховуючи, що розмір мінімального страхового внеску за липень становить 294,82 грн, сума місячної доплати складе 210,82  (294,82 – 84,0) грн.

Чи існують обмеження у сплаті страхових внесків? – Особи мають право самі визначити для себе розмір страхового внеску, який не може бути більшим за розмір страхового внеску, обчисленого від максимального розміру фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, від якого сплачуються страхові внески.

Оскільки на сьогодні максимальний розмір становить 13320 грн, щомісячна сума самостійно установленого внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку 2010 року не може перевищувати 4422,24 грн.

У які терміни сплачуються страхові внески? – Страхові внески сплачуються у строки, визначені частиною шостою статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу: за липень-вересень – до 20 жовтня; за жовтень-грудень – до 20 січня 2011 року.

Однак для зменшення фінансового навантаження на платника рекомендуємо сплачувати внески помісячно.

Що треба зазначати у платіжному документі при перерахуванні коштів на рахунки Пенсійного фонду? – У платіжному документі платник повинен зазначати: прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер, місце державної реєстрації та період, за який сплачуються внески. За відсутності ідентифікаційного номера зазначається серія та номер паспорту.

Сплата внесків платниками здійснюється на рахунки органів ПФ, відкриті в установах ВАТ «Державний ощадний банк України», за місцем узяття на облік цих осіб, як страхувальників. Реквізити рахунків і порядок сплати наявні в усіх банківських установах області.

Які заходи вживатимуться до осіб, які не сплатять пенсійні внески? – Платникам, які не сплатять суми страхових внесків у розмірі не менше мінімального страхового внеску у терміни до 20 жовтня 2010 року та 20 січня 2011 року надсилається розрахунок сум, які підлягають сплаті за квартал з урахуванням частини сум єдиного або фіксованого податків разом з вимогою про їх сплату для узгодження.

Суми несплачених страхових внесків стягуються у порядку, встановленому статтею 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Чи повинні платники спрощеної системи оподаткування звітувати перед Пенсійним фондом?
За підсумками року (до 1 квітня наступного за звітним року), зазначені особи подають до органів ПФ за місцем взяття на облік звіт за формою згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам ПФУ, затвердженого постановою правління ПФУ від 05.11.2009 №26-1.

Лілія ЛЕЛЮХ, заступник начальника управління надходження доходів і ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *