Спека в місті: створіть оазу прохолоди

Температура понад 26 градусів – важке випробування для будь-якого організму. Особливо потерпають від спеки люди з судинно-серцевими, легеневими захворюваннями та маленькі діти. Але й цілком здоровим дорослим не солодко. Добре, коли є можливість втекти від спеки на дачу… Та що ж робити, коли доводиться шкваритися на сонці в режимі мегаполісу?

sobaka 

Рятуймося!

*Від 12 до 16 години сонце особливо небезпечне. Тож цієї пори краще за все не ходити під сонцем, а триматися тіні.

*Автівку не залишайте на прямому сонці. Обов’язково провітрюйте салон перед поїздкою. Якщо ви проводите значну частину дня за кермом, повісьте на всі вікна автомобіля захисні шторки (на присосках) і придбайте дзеркальний екран на вітрове скло. Тільки встановлюйте його ззовні, інакше тепло залишиться в салоні.

*Влітку виходьте на вулицю обов’язково в головному уборі.

* Пийте якнайбільше рідини. Замість води можна пити чай – квасний чи солодкий, вишневий відвар, квас. Температура напоїв повинна бути трохи нижче за кімнатну.

*Спекотної пори по можливості уникайте важких фізичних навантажень.

*Носіть легке вбрання, що пропускає повітря і дає шкірі можливість дихати – з льону або бавовни. Від синтетичного та занадто щільного вбрання на літній період краще відмовитися.

*Якщо у вас немає кондиціонера, завішуйте вікна оселі мокрими простирадлами – менше гарячого повітря потраплятиме до приміщення.

*У приміщенні з кондиціонером не поспішайте встановлювати дуже низьку температуру, інакше простуда гарантована. Оптимальна температура +20-+22 градуса за Цельсієм.

*Споживайте якнайменше жирних та білкових харчів. До речі, їсти краще за все увечері, коли зменшується спека.

 

        Спекотного дня вживайте:

*Лимонну воду. Вичавіть сік одного лимона до пляшки негазованої води.

*Мінералку. Ідеальна мінералізація – 9г/л. Пийте мінералку невеличкими порціями протягом дня. Вуглекислота, потрапляючи до рота, спричиняє посилене виділення слини, тож сухість зникає, і нам здається, що спрага меншає. А це дуже підступне відчуття.

*Соки. Йдеться не про солодкі види соків – вишневий, сливовий, яблучний, айвовий – вони не тамують спраги, бо цукор швидко переходить з крові у клітини, забираючи з собою воду, що призводить до нового нападу спраги.

*Відвар м’яти. Цей напій не тільки відновлює втрачену рідину, але й заспокоює нервову систему, допомагаючи швидше засинати спекотної ночі. Траву м’яти (1ч.л.) залийте склянкою окропу й дайте настоятися 15 хвилин.

*Овочі та фрукти. У твердих овочах і фруктах води менше. Лідерами ж за вмістом води є огірки, помідори, капуста, сливи та ягоди з твердою шкіркою (черешня, вишня);

*Рибу. Це найлегкий вид білку: організм витрачає менше енергії на переварювання й не виділяє при цьому більшої кількості тепла.

*Вино. Сухе біле – літнє вино, в якому вища кислотність і менше танінів. Побалуйте себе ввечері бокалом прохолодного вина, розведеного водою 1:3.

 

Мінімум, потрібний для підтримки балансу вологи в організмі, становить 1,5 літра за середньої температурі повітря +21 градус за Цельсієм, 1,9 літра – при +26 градусів і 3 літри – при +32 градуси.

 

       За спеки уникайте:

*Лимонаду. Цукор, якого в лимонаді доволі багато, може спровокувати підвищення артеріального тиску.

*Спиртного. Будь-які спиртні напої, крім сухого вина, надовго затримуються в організмі і створюють підвищене навантаження на серце.

*Молока. В ньому забагато білків, які на 3-4 години затримуються в шлунку і не дають засвоюватися рідині.

*М’яса. Перетравлення м’яса, особливо жирного, спричиняє тривалий тепла. Тобто відбувається саме те, чого в спеку потрібно найменше.

 

Коли людина посилено пітнтіє, організм починає швидко втрачати вологу, що ослаблює тонус судин.

 

Гавріїл ШУРПІН, народний цілитель, майстер, член Ученої Ради Української академії цілительства

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *