Подарував – забудь

Коли одна особа подарувала іншій майно, чи має вона право визначити певні обов’язки обдарованому на свою користь? – Галина Марківна, Вижниця, 75 років Згідно зі ст. 717 Цивільного кодексу України, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати у майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.
Договір, що визначає обов’язок обдаровуваного здійснити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.
Отже, укладення договору дарування – це безповоротне припинення права власності дарувальника на майно, що є предметом даного договору, та виникнення права власності на нього в обдаровуваної особи без отримання взаємної винагороди.
Договір дарування завжди є безоплатним, а тому дарувальник не набуває права вимагати від обдарованої особи зустрічних дій майнового характеру.
Договір дарування вважається одностороннім, оскільки з його укладанням у сторін не виникає, як правило, взаємних прав і обов’язків. При цьому, законодавство визначає певні обов’язки дарувальника щодо повідомлення обдаровуваного про небезпечні властивості дарунка, а обдарований несе обов’язок дбати про збереження подарованої речі, коли така становить історичну, наукову або культурну цінність.
Ірина МУДРИК, провідний спеціаліст
ГУ юстиції в Чернівецькій області

Контактний телефон: 55-19-78
Сторінку підготували співробітники Головного управління юстиції в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *