Совок у дії: СБУ проти Салевича?!.

Сьогодні, 18 серпня, до Дня Незалежності у Виставковій залі «Вернісаж» відкривається виставка членів Чернівецької організації Спілки художників України. Подія відбудеться о 16.00. Напередодні, зрозуміло, виставкова комісія затвердила роботи, що потрапили на виставку. Серед них – й інсталяція заслуженого художника України Івана Салевича «Хохли». До слова, доцента кафедри будівництва та архітектури ЧНУ, учасника багатьох всеукраїнських, обласних, міжнародних виставок, симпозіумів і мистецьких проєктів, переможця багатьох конкурсів на спорудження пам’ятників у Чернівцях та області.

Зокрема, Салевич є автором пам’ятника поетові Паулю Целану (Чернівці,1992, бронза, граніт), пам’ятника героям Буковинського куреня (Чернівці,1995, бронза, граніт), пам’ятника жертвам Голодомору (Чернівці, 2018, меморіал складається з двох майданчиків, на яких розташовані три чорні гранітні куби. На їхніх гранях викарбувано роки Голодомору, а також слова «Голодомор, геноцид, репресії»).

Фото Артема Артеменка, “Погляд”

Наголошу окремо, що Іван Салевич належить до тих митців, які своєю творчістю наближали нашу незалежність.

Та оскільки за три минулих десятиліття ми не особливо просунулися шляхом справжньої свободи та демократії, сталася подія, яку важко назвати чимось іншим, ніж маячнею. Судіть самі.

Нинішній директор виставкової зали «Вернісаж» і колишній чиновник від культури, який десятиліття пропрацював в обласному управлінні, запідозрив Івана Салевича в антиукраїнській діяльності і просигналив до СБУ. Бо йому не сподобалася інсталяція Салевича «Хохли». (А, може, він у ній упізнав себе?)

Адже українці зображені на колінах і в їхніх очах російські прапори. Але ж хіба це неправда? Бо ж досі українська влада керувала таким чином, що їй не вдалося за 30 років перетворити на патріотів ту частину населення, яка вбачає у росіянах братній народ… І хіба не у Чернівцях та Миговому майоріли 2014 року російські прапори? Де тоді була СБУ? І, зрештою, чому захисників держави не цікавить те, що виставкова зала – колишня власність Спілки художників  – тепер здається цій же Спілці в оренду?! Зрештою, це не тема сьогоднішньої розмови. Нині про інше.

Дві з половиною години дискутували зі мною три молодих офіцери Служби безпеки, – розповідав пізніше Іван Миколайович Салевич. – Та я все ж відстояв своє право на показ.

Зі свого боку поцікавилася, чи були серед них мистецтвознавці.

Та де там, – розвів руками Салевич. – Вони ніколи і не чули про метафори та символізм у мистецтві… А ввечері мені зателефонував голова нашої Спілки Юрій Петрович Гушкевич і повідомив, що начальниця культури міської ради вимагала демонтувати інсталяцію. Та він направив її до мене, бо тільки за моїм рішенням така дія можлива. І це правильно, – підсумував Салевич, – адже Конституція забезпечує митцю право на свободу творчості. Тим паче, що ідея інсталяції – державотворча. Це заклик до українців встати, нарешті, з колін. Бо на колінах незалежну міцну щасливу державу не збудувати! – емоційно завершив Іван Миколайович.

…Однак саме сьогодні вранці у виставковій залі на вул. Івана Франка, 15 буде вирішуватися доля інсталяції Салевича. За словами начальниці управління культури Юлії Сафтенко, вона запросила туди керівництво СБУ та міської ради. Сподіваюсь, там будуть і члени виставкової комісії та хоча б один сякий-такий мистецтвознавець. Бо інакше це нагадає ситуацію з Хрущовим, який розігнав виставку авангардистів у Манежі 1 грудня 1962 року…  А ми це вже проходили.

Людмила Чередарик  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *