СКЛАД ОКРУЖНИХ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ НА БУКОВИНІ ЗДИВУВАВ ЕКСПЕРТІВ

Попередній аналіз складу окружних виборчих комісій відверто здивував експертів Комітету виборців України. Більшість членів ОВК є представниками екзотичних політичних партій, про існування яких у Чернівецькій області невідомо навіть більшості експертів Комітету, а що вже казати про пересічного виборця!

В усіх чотирьох окружних виборчих комісіях є представники таких політичних партій як: «Молодь до влади», «Руський блок», політичне об’єднання «Єдина родина», «Руська єдність», «Русь єдина», «Братство», «Союз анархістів України». До виборчих комісій включені також представники політичних партій, про діяльність яких не надто відомо виборцям: «Народно-трудовий союз України», Ліберальна партія України, Християнсько-демократична партія України, Українська партія «Зелена планета».

– Усі ці партії в Чернівецькій області не мають власних мажоритарних кандидатів, більшість з них не мають обласних осередків чи то навіть обласних виборчих штабів, – каже заступник голови обласного Комітету виборців Ярослав ФІЛЯК.

Згідно з Законом України «Про вибори народних депутатів України», за рішенням Центральної виборчої комісії утворено 225 окружних виборчих комісій – відповідно чотири окружні виборчі комісії в Чернівецькій області (по 201, 202, 203, 204 виборчих округах).

До окружних виборчих комісій, відповідно до виборчого законодавства, потрапили також представники політичних партій, депутатські фракції яких представлені у Верховній Раді України – «Партія регіонів», ВО «Батьківщина», «Наша Україна – Народна самооборона», Народна партія та Комуністична партія України. Водночас, до чотирьох окружних виборчих комісій у Чернівецькій області не потрапили представники політичних партій, які активно проводять виборчу кампанію, мають власних кандидатів у мажоритарних округах – ВО «Свобода», політична партія «УДАР», Соціалістична партія України, Українська платформа «Собор».

– Це свідчить про те, що або ЦВК справді сформувала обласні виборчі округи за принципом «сліпого жеребкування», або тут задіяна чисто технологічна процедура формування окружних комісій за рахунок технічних партій з тим, щоби реально впливати на роботу виборчої комісії, – коментує Ярослав Філяк.

«Комітет виборців», крім персонального складу ОВК, проаналізував також попередній досвід роботи членів комісій і дійшов висновку, що в нашій області, на жаль, мало поширена практика залучення до роботи в ОВК осіб, які раніше були членами виборчих комісій у межах округу. Тож досвід роботи у виборчих комісіях багатьох їхніх керівників і членів залишає бажати кращого.

Максим КЛИМЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *