Протест під офісом: панове, звідки газом тхне?..

Чого вимагали чернівчани під офісом «Чернівцігазу», розповідає учасник та один із організаторів акції, громадський активіст Валерій ПИЛИПЯК:

– Минулого вівторка буковинці зібралися біля офісу «Чернівцігаз» з вимогою скасувати плату за транспортування голубого палива та зменшити тарифи, зробивши їх доступними для людей. На плакатах у руках активістів написи: «Стоп газовому геноциду на Буковині», «Ні!» безчинству ТОВ «Чернівцігаз Збут», «ТОВ «Чернівцігаз Збут» – припиніть обкрадати людей» тощо. Та все ж чи не найголовнішою вимогою було інше – буковинці вимагали, щоби «Чернівцігаз» повернувся до комунальної власності і став нарешті українським підприємством. За Конституцією України, надра належать народові. А хто ними користується насправді? І кому належить ПАТ «Чернівцігаз»? Російському олігарху Бабакову? Люди хотіли побачити документи, щоби пересвідчитися в цьому. І для цього вони відгукнулися на заклик чернівецької громадської організації «Доста», приїхали до Чернівців з Хотинського, Вижницького, Кіцманського та інших районів і провели мирну акцію протесту. Заявником виступав журналіст-розслідувач із Всеукраїнської громадської організації «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ – РУХ ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЬ» Петро СОЛОГУБ. Оскільки до нас так ніхто і не вийшов, ми зібрали підписи під зверненням до уряду, президента і органів місцевого самоврядування. А ще ми викликали поліцію. Приїхала слідчо-оперативна група. На жаль, слідачка Тетяна Зендик (так вона представилася) не взяла на зустріч із керівництвом компанії Петра Сологуба. Повернувшись до пікетувальників, повідомила, що все гаразд, вона, мовляв, бачила документи. Підприємство передали у приватні руки ще 2006 року, за часів мерства Миколи Федорука, рішенням Чернівецького виконкому та міської ради. Ба, більше того, у приватні руки, вже за нинішніх часів, передали не тільки підприємство, а й видобування газу на Буковині. І саме це зараз розслідує Петро Сологуб. Люди ж бо не дурні, і все розуміють…

Офіційно від «Чернівцігазу» 

Віктор Горда, голова правління АТ «Чернівцігаз» дав коментар «АСС», у якому зауважив, що жодних листів чи повідомлень про проведення акції до підприємства не надходило. «Дивно, що сьогодні зібралися люди. Нас ніхто не повідомляв про проведення акції. Ми залишаємося відкритою компанією, незважаючи навіть на карантин, тож завжди готові вислухати наших споживачів онлайн, по телефону чи у листуванні» (підкреслення ред.) Віч-на-віч з людьми керівництво компанії, як бачимо, зустрічатися боїться. Компанія також повідомляє: «Від 1 серпня в Україні запрацювали нові правила на газовому ринку: держава перестала регулювати ціну на газ для населення. Тепер кожний постачальник буде самостійно визначати ціну, яка залежатиме, насамперед, від вартості газу на європейських біржах». До слова, ціна на газ для побутових споживачів у жовтні, за інформацією ТОВ «Чернівці Газзбут», становитиме вже 6,8 грн за кубометр. У вересні його вартість становила 5,49 гривні за куб, хоча обіцяли 4,70 грн/м3.

Буковинцям «впарюють» дорогий газ, закуплений торік за завищеною ціною

За повідомленням прес-служби НАК «Нафтогаз», консолідований чистий збиток групи за перше півріччя 2020 року склав 11,5 млрд грн. За день до оприлюднення інформації про збитки «Нафтогаз» підняв оптову ціну на природний газ для виробників теплової енергії до 5183 грн за кубометр, що на 45% вище від ціни попереднього місяця. «Нафтогаз» прикривається світовою кризою та коронавірусом і маніпулює фінансовою інформацією», – написав у Фейсбуці колишній виконавчий директор компанії Юрій ВІТРЕНКО.– Мінус 11,5 млрд грн за півроку!… І це національна компанія, якій безкоштовно передали практично всі дозволи на видобуток газу, підземні сховища газу, нафтотранспортну систему тощо. Замість того, щоби показувати прибутки, адекватні доходності на вкладений капітал (гроші українського народу), ця компанія стала збитковою», – написав він на своїй сторінці. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ Олексій КУЧЕРЕНКО пов’язує підвищення ціни на газ із непрофесійним керівництвом «Нафтогазу»: «Рівно рік тому почали істерію…, що взимку опинимося без газу. І почали закуповувати у великих обсягах газ за ціною близько $200 за тисячу кубометрів. Не розумію, чому, адже ціни в Європі на той момент були нижчі…Наклалася тепла зима і залишилося в сховищах приблизно 11 млрд кубів газу. Надлишок величезний, причому рекордний, за ціною $200. І вони хочуть його продати, і не для себе у збиток. Ось і вигадують казки, щоб нам «впарити» дорогий газ, який закупили торік», – заявив Кучеренко. За твердженням народного депутата, із зазначених причин ціна газу для кінцевого споживача вже 2020 року сягне 7,5 – 8 грн за кубометр. Виникає лише одне суттєве запитання: АГОВ, ДЕРЖАВО, ДЕ ТИ? Вмиваєш руки?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *