Про газ, вибухи та безпеку

Торік через це згинуло пятеро буковинців, а семеро – травмувалося

 Щоб уберегтися від біди, щороку перевіряйте димовентиляційні канали. Наслідок нехтування цим правилом – вибух у помешканні, що особливо актуально для старого фонду. Багатьом будинкам у Чернівцях вже по 100, а то й більше років, і вони не завжди перебувають у доброму стані. Більш жорсткі вимоги до газових колонок – їх треба оглядати двічі на рік.

Газові котли і конвектори з витягами назовні без димарів також треба оглядати щороку. Адже канали витягів засмічуються та й з різних причин може бути відсутньою належна вентиляція. Якщо повітря не надходить через відкрите вікно або вентиляцію, то котел забирає кисень ззовні, а у кімнати викидає продукти згорання. Тому в приміщенні з котлом обов’язково повинен бути забезпечений приплив повітря через вентиляційні отвори. Без цього – крок до біди або й трагедії.

         Чернівецькі зони підвищеного ризику

За минулий рік на Буковині сталося 6 аварій, пов’язаних із використанням газу в побуті, під час яких травмувалося 7 осіб, 5 загинули. Такою є сумна статистика. Однією з головних причин нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, є людський фактор. Серед характерних порушень – неналежна експлуатація димових і вентиляційних каналів, самовільний монтаж окремих елементів внутрішньо-будинкової газової системи, включення в роботу опалювальних газових приладів без попередньої перевірки наявності тяги в димоході, влаштування витяжок зі штучним спонуканням в приміщеннях, де експлуатуються газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. Крім того, не можна залишати працюючі опалювальні печі і кухонні вогнища без нагляду.

Найбільше занепокоєння викликають нещільні димовентиляційні канали на Проспекті Незалежності, частково вулицях Головній, Гончарова, Оренбурзькій, Фізкультурній, Стасюка. У «хрущовках», які будувалися як тимчасові будинки, хтось, мабуть, не надто далекоглядний, ухвалив спорудження димовентиляційних каналів з керамблоку, замість добротної цегли, яка не руйнується від перепаду температур. Як результат – втрата герметичності димовентканалами, через які продукти горіння можуть проникати назад у житло і спричиняти отруєння людей та навіть летальні випадки. На жаль, подібних випадків уже було чимало.

Експлуатація газових приладів у цих будинках не заборонена, проте дуже небезпечна. За словами начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Георгія Леонтія, нещільні димовентканали у Чернівцях є у 10 тис. квартир, вартість ущільнення на сьогодні складає 3,5 тис. грн. за один димовентканал. Щоб вирішити питання по цій кількості квартир, потрібно близько 70 млн. грн. Таких коштів у бюджеті на сьогодні немає.

     Знання проти нещасних випадків

Щоб ви та ваша родина почувалися у безпеці у власній оселі, передусім, забезпечте належну вентиляцію приміщення, що дасть змогу повітрю циркулювати. Першочергово, треба перевірити справність димовентиляційних каналів, у жодному разі не закривати та не затуляти їх різними побутовими засобами. Торік саме через це у Чернівцях вчаділа жінка, яка під час ремонту затулила димар ганчіркою.

Врахуйте, що нове – не завжди краще. Так, пластикові вікна, які в останні роки взялися встановлювати собі чернівчани, у зв’язку з не завжди високою якістю, не мають такої системи вентилювання, яка б гарантувала безпеку користувачів. Тому, вибираючи вікна, зверніть увагу на те, щоби вони,  згідно з європейськими стандартами, мали приточні клапани, які забезпечуватимуть надходження до кімнати свіжого повітря. Крім того, у таких вікнах є вентилятор, що впускає свіже повітря у приміщення. Так само небезпеку становлять герметичні двері на кухні та у ванній кімнаті.

Встановлюючи витяжку над газовою плитою, пам’ятайте, що вона під’єднується до вентиляційного каналу, а не до димоходу. Проте газову колонку до вентиляційного каналу під’єднувати суворо заборонено, для цього призначений димохід.

Ще одна з причин отруєнь чадним газом – недостатньо серйозне ставлення людей до  роботи з газом та газовими приладами. Втраті пильності мешканців неабияк сприяють сучасні автоматизовані газові прилади, коли людина думає: «тут нічого складного немає, можна й самому підкрутити, підлаштувати і все працюватиме». Але це омана, бо всі питання, що стосуються газового обладнання, потребують залучення фахівців. Тому застерігаємо: не слід стовідсотково довіряти автоматиці та забувати про те, що ці прилади можуть становити небезпеку для вашого здоров’я та життя.

Аварії виникають і через те, що сусіди, порушуючи технічні норми, «перебивають» один одному димовентиляційні канали. За нормативними правилами, в один канал можна підключати максимум 2 прилади, а не 3-4, як це часто роблять мешканці чернівецьких багатоповерхівок. У разі перевантаження каналу обладнанням, чадний газ може потрапляти в сусідній канал. Якщо цей канал виявиться не димовим, а  вентиляційним, утвориться зворотна тяга і в помешкання до сусіда надходитиме чадний газ. Тому, мешкаючи у багатоповерховому будинку, варто не забувати про відповідальність за тих, хто живе поряд – тільки у цьому разі ви зможете розраховувати на те, що й ваші сусіди почуватимуться відповідальними за вас.

       Несправні димовентканали: Хто за це відповідає?

Якщо ви мешканець багатоповерхівки і обслуговування димовентканалів включене у тариф житлово-комунальних послуг, тоді роботи з їхньої перевірки та обслуговування зобов’язане виконати житлово-комунальне підприємство (ЖРЕП).

Якщо ж ви власник приватного будинку, сидіти і чекати, що хтось щось зробить замість вас, не варто, бо саме ви відповідальні за проведення щорічного огляду дивовентиляційних каналів. У такому разі вам потрібно звертатися одразу до тих підприємств, які виконують цей вид робіт. У Чернівцях їх на сьогодні три: «Житловик», «Івіс» та ПП «Сироїжко». У разі, якщо перед початком опалювального сезону у вас не виявиться акту обстеження димовентиляційних каналів, газові служби можуть без попередження відімкнути вашу оселю від газопостачання. Тоді все одно доведеться провести обстеження димовентканалів, щоправда, обійдеться це в середньому в 4,5 рази дорожче, бо тепер треба буде заплатити ще й за підключення та транспортні послуги.

Один мій знайомий мешкає в центрі міста у двоповерховому будинку, де загалом 3 квартири та 6 димовентканалів. Працівники служби з обслуговування димовентканалів, яких запросили свідомі мешканці, прочищували димовентиляційні канали десь упродовж півтори години, розповів товариш. Разом із сусідами за послуги вони сплатили 110 гривень за весь обсяг робіт. Щоправда, треба враховувати, що вартість робіт з очищення димовентканалів не може бути стандартною, бо залежить від висоти, ступеню захаращення, рівня доступності, квадратури димовентканалу.

Отже, бережіть своє здоров’я та благополуччя рідних – слідкуйте за справністю димовентиляційних каналів, бо іноді нещастю легше запобігти, аніж потім зіткнутися з його наслідками…

 Щоб газ був вашим помічником, а не ворогом, дотримуйтеся наступних правил:

  • перед тим, як увімкнути газовий прилад, необхідно відчинити кватирку – приплив повітря необхідний для повного згоряння газу;
  • під час роботи газових приладів з відводом продуктів згоряння в димоходи не забудьте перевірити тягу в димоході. За відсутності тяги продукти згоряння потрапляють у приміщення, а це може призвести до отруєння чадним газом.
  • не слід залишати без нагляду ввімкнені газові прилади – це небезпечно, кипляча вода може загасити полум’я газової плити, і виникне витік газу;
  • забороняється самовільно переносити та ремонтувати газові прилади;
  • забороняється користуватися газовими приладами особам, які не пройшли інструктаж у газовому господарстві з правил безпеки, особам у нетверезому стані та дітям дошкільного віку;
  • не слід використовувати газові прилади для обігріву приміщення;
  • якщо кухня має розмір 10 квадратів, тяга має бути 60 кубічних метрів на годину;
  • забезпечте можливість надходження свіжого повітря, хоча б через відчинену кватирку.

Любов НЕЧИПОРУК, Альона РУДНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *