Половина виборців переконані, що результати виборів сфальсифікують

Науковці ЧНУ ім.Ю.Федьковича на замовлення обласного товариства «Знання» провели незалежне соціологічне дослідження «Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір»: опитали виборців області щодо їх уподобань на виборах депутатів Верховної Ради України по всіх мажоритарних виборчих округах регіону та в загальнодержавному окрузі.

Соціологічне опитування проводилося 3-14 вересня на громадських засадах. Працювали над опитуванням близько 50 соціологів (4 науковці кафедри соціології та студенти), на кожного з них припало близько 30 респондентів.

– Дослідження було широкомасштабне й передбачало аналіз політичної ситуації в чотирьох округах області, – каже доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри соціології ЧНУ ім. Ю. Федьковича Віталій ДОКАШ. – Ми обрали 9 питань, які б повною мірою ілюстрували парламентські вибори – 2012 в буковинському вимірі.

На перше питання «чи будете брати участь у голосуванні на виборах до Верховної Ради» відповіли «так» 84,7% опитаних. Відповідь «ні» достатньо великий сегмент респондентів пояснили тим, що «немає за кого варто голосувати», тобто буковинці, безперечно, мають претензії до діючої влади. 20,3% вважають, що «вибори нічого не змінять».

Чи чесно пройдуть вибори до Верховної Ради: «результати виборів будуть сфальсифіковані» – в цьому впевнені майже 50% опитаних, і тільки 13,8% вірять, що вибори «пройдуть чесно, без порушень».

65% респондентів засуджують таку форму роботи з електоратом як купівля голосів, ставляться до неї негативно, але з розумінням 26,5%, позитивно – 7% виборців. Винагороду за голосування на майбутніх виборах не пропонували 93% опитаних, натомість у 7% хотіли купити голос.

– 7 політичних партій в області мають рейтинг вище 1%, більше 5% набирають тільки три політичні партії – «Батьківщина», «Удар» «Партія регіонів», – коментує результати дослідження, які стосуються рейтингу політичних партій, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціології ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тетяна МЕДІНА.

За «Батьківщину» мають намір голосувати близько 28% опитаних, за партію «Удар» Віталія Кличка – близько 23%, за «Партію регіонів» – майже 17%, за всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 4,7%, за комуністів – 4,3%, за партію Наталії Королевської «Україна вперед» – 3,8%, «Нашу Україну» – 2,4%. При цьому 10,4% респондентів ще не визначилися з вибором. 1,7% опитаних принципово не прагнуть обирати жодну партію.

Опозиційний блок набирає найбільше – 33% – в 201 окрузі (Чернівцях), проте найменше – 22% – у 203 окрузі (Новоселиці). Політична  партія «Удар» має найбільшу кількість прихильників в 203 окрузі – 26,4%, і відповідно саме ця політична сила посідає перше місце в рейтингу партій в цьому окрузі. Серед особливостей електорату «Партії регіонів» соціологи звертають увагу на найменшу кількість прибічників у 201 окрузі. Політична партія «Свобода» має найбільшу підтримку серед респондентів 202 округу – 6,4% і найменше в 203 окрузі – 3,1%. Найбільша кількість прихильників комуністичної партії зберігається в 201 і 203 округах – по 4,7%. Партія Наталії Королевської має найбільшу підтримку в 202 окрузі. Решта ж політичних партій, кажуть науковці, має дуже малі шанси потрапити до парламенту.

Коли респондентів запитали, чи знають вони кандидатів-мажоритарників по своїх виборчих округах, виявилося, що по 201 округу знають лише близько 11%, по 202 – близько 23%, найменше знають мажоритарників по Новоселицькому 203 округу – близько 7%, і по 204 – 21%.

По 201 округу 46% виборців надають перевагу Миколі Федоруку, що балотується від всеукраїнського об’єднання «Батьківщина; на другому місці тут Віталій Михайлішин від «Партії регіонів» – 14,3% від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні; на третьому місці – Галина Марараш від партії «Удар» – 10,6%.

По 202 округу на першій  позиції Михайло Бауер від «Партії регіонів» – 28,7%, на другій позиції кандидат від опозиції всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Олександр Фищук – 25%, на третій позиції Клавдія Назаренко від партії «Удар» – 17,7%.

По 203 округу з центром у Новоселиці на першу позицію виходить кандидат від «Удару» Григорій Тіміш – 24,8% від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні; на другій позиції представник «Партії регіонів» Геннадій Федоряк – 19,5%; на третій – само висуванець Петро Панчук – 6%.

Першу позицію по 204 округу з центром у Хотині займає самовисуванець Леонід Каденюк – 20,3%, за Артема Семенюка від «Партії регіонів» планують голосувати 18% тих, хто збирається на вибори, 14,5% – за Богдана Баласиновича від партії «Удар».

Ближче до виборів науковці Чернівецького університету планують провести другий етап опитування, а у день виборів – незалежний екзит-пул.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *