Про дітей-творців, педагогів-ентузіастів і політиків, які про них забули

Натомість юні театрали запровадять у Чернівцях вуличну анімацію 

 У непрості передвиборні часи дорослі на певний час забувають про дітей. Причина проста: хлопчики й дівчатка не є електоратом. От якби наш славний парламент ощасливив виборчим правом громадян, що досягли 12 років, тоді б поруч із традиційним зацікавленням преси мітингами, політ-концертами та різноманітними фестивалями – усюди, де різномасті політики «ненав’язливо» вставляють свої п’ять кіло гречки, – дитячі конкурси та олімпіади, будьте певні, теж не були б обділені увагою.

 

Біло-червона родзинка Палацу – Загін юних барабанщиць

Ані Лорак, Марта, Бужинська і не тільки… Одне слово, сумувати не доведеться

Проте, доки політики дорослим кашу варять, школярі тамують цікавість і творчий голод у різношерстих вуличних компаніях та соцмережах. Утім, альтернатива є і її не завадило б активніше пропагувати: спортивні секції, різноманітні будинки творчості, мистецькі палаци та центри. Так, цими днями відбувся День відчинених дверей Чернівецького палацу дітей та юнацтва (вул. Шептицького, 10). Вибір гуртків тут давно уже вийшов за рамки звичайних «танці-співи-юний технік-малювання».

Тобто, традиційні гуртки нікуди не ділися. У вокальний ансамбль «Барви», де свого часу відточували свої голоси Ані Лорак, Катя Бужинська та Марта, нині забігає повправлятись у співах і співочий депутат Віталій Ткачук. У танцювальних залах не проштовхнутись від вправних танцюристів бальних танців. Серед 82 гуртків Палацу – є і «Рукоділля», й «Умілі руки», «Юний художник», «Художній дизайн», «Технічне моделювання», «Пошиття сучасного одягу», «Юні рятувальники», «Школа журналістики» тощо.

Та якщо пригадати Палац піонерів і школярів 40-50 років, окрім фізкультурно-технічних відділів тут були і балет, і джаз-оркестр! А тодішній драматичний гурток розрісся нині у справжнісінький Театр юних чернівчан. Це вам не якісь там аматорські «походжання сценою», тут усе по-серйозному, з окремими гуртками акторської майстерності та сценічної мови. Дитячі казки старших та молодших акторів Палацу активно «обслуговують» школярів міста протягом зимових і літніх канікул, а кілька вихованців ТЮГу нещодавно зіграли навіть у дорослій виставі Незалежної театральної лабораторії «Чернівці. Czernowitz. Черновцы» за книгою Ігоря Померанцева.

«Перед початком вистави вільних місць у залі Філармонії не було, а після – публіка аплодувала акторам стоячи», – це з відгуків про виставу чернівецької преси.

– Владислав Барінов, Владислав Кондратьєв та Станіслав Кермач, які зіграли на прем’єрі «Чернівців», в ТЮЧі займаються три роки. Олена Матвійчук, яка дебютувала ще у виставі «КДБ та інші вірші» на минулому «Поетичному Меридіані» – трохи більше, – розповідає про своїх вихованців художній керівник Театру юних чернівчан Інна Даніліна. У червні ці юні актори відіграли у ТЮЧівській виставі «Всі хлопчиська дурні…». Цього ж навчального року Театр планує поставити ще дві нові вистави.

– З існуючим репертуаром відвідаємо декілька дитячих театральних фестивалів, на нас чекає огляд театральних колективів у рамках місцевого фестивалю «Чисті Роси» – дуже сподіваємося на нагороду, – каже Інна Даніліна. – І як завжди, готуватимемо черговий феєричний «капусник» на 4 лютого до дня народження ТЮЧу.

Тобто, сумувати не доведеться! Театр стрімко рухається вперед за новими творчими досягненнями, до речі, вже як зразковий драматичний колектив (звання отримали нещодавно)! До слова, за 70 років свого існування, серед вихованців цього колективу були професійні актори, які виступали на сценах, Києва, Москви та Санкт-Петербурга.

Вихованці Театру юних чернівчан на сцені філармонії

Із ентузіазмом у Палаці все гаразд. Тут навіть вивчають китайську

Проте не Театром єдиним пишається міський Палац. Тобто, не одним театром, – а двома, адже у Палаці нещодавно відкрився і Театр анімації.

– Займаємося безпосередньо анімацією, тобто оживленням предметів, речовин, ляльок, частин тіла людини. От бачите, зараз ми оживлюємо статую, – підводить мене Катерина Бутняк до своєї юної вихованки в образі білосніжного янгола.

– Будемо впроваджувати цей вид вуличного мистецтва у Чернівцях. Щоб це було модно і стильно, – посміхається Катерина. І додає, що в анімаційному театрі зараз готується до прем’єри силуетно-тіньова вистава за сюрреалістичним твором письменниці Емми Андієвської.

– Це буде вистава про Джалапіту, який  своїми якостями нагадує святого чи бога, – каже Катерина Бутняк. – Після неї готуватимемо пісочну анімацію за казкою Антуана Сент-Екзюпері «Маленький принц».

А як бодай словом не згадати Загін юних барабанщиць у біло-червоних костюмах, який є своєрідною візитівкою Палацу на різноманітних міських урочистостях і святах. Створений за завданням міської влади до святкування 60-річчя Перемоги, цей колектив уже традиційно відкриває урочисту ходу до дня міста.

Або ж невеличкий, але унікальний музей, створений Сергієм Богопольским, який у Палаці веде гурток реставрації художньої кераміки.

Катерина Бутняк із юними вихованцями Театру анімації

– Це справжнє Трипілля з берегів Дністра, їм 6 тис. років, – демонструє він старовинні горщики. – Їх вимила вода, все лежало на поверхні. Трипільські стоянки ніби й позначені на карті, проте люди ходять по черепках. Я збираю уламки та склеюю їх… Оцю амфору мені надіслали із Херсонеса – їй дві тисячі років. А це трубки-носогрійки часів так званого Хотинського козацтва.

А нещодавно у Палаці відкрився ще й гурток китайської мови, який веде Андріан Гапей.

гипермаркет “Город дверей”

– Не очікували, що гурток стане таким популярним. Діти постійно приходять записуватись, їм цікаво, – каже директор Палацу Алла Клименко. – Моя дочка Люба після завершення факультету іноземних мов деякий час працювала в Лондоні, в школі для дітей заможних британців. Так ось там батьки активно записують свої чада до гуртків вивчення китайської мови, вважаючи, що за Китаєм – майбутнє.

…За словами Алли Клименко, Палац дітей та юнацтва, який за фактом є палацом дитячої творчості, може триматися тільки на інноваційних формах роботи. Інновації ж у сучасних реаліях вимагають неабиякого ентузіазму та суттєвих матеріальних вкладень… Кмітливі політики, уважно перечитавши цю статтю, мали би тут здогадливо поміж собою перезирнутися. В усякому разі, із ентузіазмом у Палаці усе гаразд. Адже у подібних закладах за невелику зарплатню  працюють тільки віддані фанати своєї справи.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії», фото автора

На замітку батькам і кмітливим дітям

Міські палаци, центри та клуби

Міський Палац дітей і юнацтва
вул. Шептицького, 10, тел. 52-24-74.

Обласний центр естетичного виховання «Юність Буковини»
вул. Червоноармійська, 5, тел. 52-19-33.

Міський Палац культури
площа Театральна, 5, тел. 52-30-36.

Міський культурно-просвітницький центр
вул. Руська, 222, 57-16-23.

Клуб юних техніків «Кварц»
вул. Головна, 220, тел. 4-40-32.

Будинок творчості дітей і юнацтва
вул. Демократична, 5, тел. 56-04-41.

Центр дитячої та юнацької творчості
вул. Головна, 224, тел. 4-75-49

Спортивні секції

ДЮСШ міськспортуправління
(вул. Шептицького, 23,
тел. 52-40-97)
Легка атлетика, спортивне орієнтування, пауерліфтинг, оздоровча гімнастика, стендова стрільба, карате, теніс настільний, шахи.

ДЮСШ №1
(вул. Сучавська, 2,
тел. 52-81-09)
Баскетбол, бокс, футбол, художня гімнастика, настільний теніс, шахи.

ДЮСШ №2
(вул. Федьковича, 13,
тел. 3-62-41)
Боротьба вільна, легка атлетика, теніс настільний, футбол.

Обласна ДЮСШ
(вул. Стасюка, 6, тел. 3-22-63)
Боротьба вільна, волейбол (дівчата), художня гімнастика, гандбол, теніс, катаре, бокс, спортивне орієнтування.

ДЮСШ «Гарт»
(вул. Б. Хмельницького, 47, тел. 52-33-47)
Бокс, боротьба вільна, пауерліфтинг, футбол.

Обласна ДЮСШ «Спартак»
(вул. Кафедральна, 12/4, тел. 52-51-48)
Стрільба з лука, велоспорт-маунтенбайк, велоспорт-ВМХ, легка атлетика, футбол.

ДЮСШ «Колос»
(вул. Шевченка, 41,
тел. 55-45-53)
Бокс, велоспорт-шосе, велоспорт-маунтенбайк, велоспорт-ВМХ, легка атлетика, спортивне орієнтування.

ДЮСШ «Авангард»
(вул. І. Франка, 25,
тел. 52-70-78)
Футбол, бокс, боротьба самбо, дзюдо, легка атлетика, спортивне орієнтування, рукопашний бій, спортивні танці, стрільба з лука, панкратіон.

ДЮСШ №4
(вул. Підкови, 18А,
тел. 59-38-38)
Боротьба вільна, волейбол, дзюдо, легка атлетика, спортивний туризм, футбол.

ДЮСШ міськспортуправління з футболу
(вул. Шептицького, 23,
тел. 52-40-97).

СДЮШОР зі стрільби з лука
(вул. Б. Хмельницького, 47, тел. 52-71-62).

СДЮШОР з хокею на траві
(вул. Університетська, 50, тел. 52-34-92).

ДЮСШ «Юний спартаківець»
(вул. Кафедральна, 12/4, тел. 52-51-48)
Пауерліфтинг, бейсбол, настільний теніс, хокей на траві, бокс, спортивне орієнтування.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *