Майже український Папа

Аргентинець Хорхе Маріо Бергольо, нині відомий як Папа Франциск І, став першим латиноамериканцем, який очолив Римо-католицьку церкву. Минулого тижня, після того складення повноважень через похилий вік попереднім понтифіком, Бенедиктом XVI,  через свій вік, конклав кардиналів обрав кардинала Бергольо 166-им Папою Римським.

04

Новообраний Папа добре обізнаний із Україною: в дитинстві в Аргентині він прислуговував у церкві в українського єпископа Степана Чмиля. А вже у зрілому віці Франциск переймався питаннями української греко-католицької церкви в Аргентині.

– Дещиця милосердя робить світ теплішим і справедливішим, – наголосив Папа Франциск під час недільної промови на площі Святого Петра у Ватикані.

– Бог ніколи не втомлюється прощати. Але ми часом втомлюємося просити в Нього прощення. Не треба втомлюватися ніколи. Не треба втомлюватися. Бог – милосердний батько, який завжди прощає, який має милосердне серце для усіх нас. Тож і ми учімося бути милосердними до всіх, – закликав Святіший отець.

На інтронізації Франциска уперше за тисячу років, відколи Константинополь від’єднався від Риму 1054 року, був присутній Константинопольський Патріарх Варфоломій, який вважається главою Православної церкви.

Під час першої аудієнції для журналістів Франциск заявив, що хотів би бачити католицьку церкву «бідною церквою для бідних».

Він зазначив, що праця журналістів потребує студій, чутливості, досвіду, як і багато інших професій, але вимагає особливої уваги до правди, добра й краси.

– І це нас особливо зближує, – сказав Папа, – бо Церква існує для того, щоб переказувати саме це: втілену Істину, Добро й Красу. Всі ми покликані комунікувати не нас самих, а цю екзистенціальну тріаду, що узгоджує істину, добро й красу.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *