Поділитися й віддати – найвища філософія життя

Подаруй дитині життя»: будні та свята фонду

У тролейбусі, що проїжджав повз Центральну площу опівдні 19 грудня, розгорнулася жвава дискусія: чого це біля Шевченка так багато міліції. Тут же народжується версія: «Мав бути мітинг, то вони стоять, аби ніхто не підійшов!». Пара хвилин обговорення, аж ось знаходиться обізнана душа, яка тихенько шелестить: «Ні, то вони гроші на онкохворих дітей збирають! Кожного місяця, саме 19 числа…» – «А на 19-те в нас як раз і Спас припадає, і Святого Миколая, і Хрещення…».

podaruy_gittya

В Україні щороку від 200 до 600 дітей стають пацієнтами онкологічних лікарень. Хвороби ці важкі, але медицина не стоїть на місці і деякі з них, особливо на початковій стадії, лікарі навчилися долати. Та часто надія перекреслюється важкою безнадією: більшість батьків таких дітей не в змозі забезпечити своїй кровиночці дороге лікування, адже повний курс триває до 2-х років і обходиться майже у 75 тис. грн.

У Чернівцях на допомогу таким дітям створений благодійний Фонд «Подаруй дитині життя». Він розпочав свою діяльність майже 2 роки тому саме доброчинною акцією збирання грошей біля пам’ятника Шевченку, і найактивнішим колективним учасником таких акцій став особовий склад чернівецької міліції. На Св.Миколая цьогоріч на Центральну площу прийшло близько тисячі людей в міліцейських одностроях.

Голова благодійного фонду, відомий на Буковині меценат, бізнесмен і політик Франц ФЕДОРОВИЧ розповідає про цих людей з великою повагою: – Їхній приклад не залишається без наслідування. Люди не обов’язково чекають 19-го числа, приходять і в інші дні, переказують гроші на рахунок фонду, дуже часто – анонімно. До дня Святого Миколая традиційно життя фонду активнішає, адже святий цей саме й уславився доброчинністю і допомогою нужденним.

Студенти вищого комерційного училища зібрали й передали фонду 490 грн, як вони зазначили «на фрукти» – і активісти фонду закупили й завезли фрукти до онкогематологічного відділення дитячої лікарні. Від фірми «Кліпсидра» на свято в лікарню завезли тістечка. Ще одна чернівецька фірма, яка просила не називати її, передала 45 подарунків для всіх маленьких пацієнтів відділення. Хворі діти – все одно діти, вони так само чекають на свята, як і на те, що станеться диво і вони одужають!

Франц Федорович із прикрістю говорить про те, що необхідні цим хворим ліки з кожним місяцем дорожчають. Наприклад, коробка важливого препарату з 20 ампул коштує вже $800! А скільки таких коробок потрібно купити дитині за два роки лікування! І гаяти часу ніяк не можна, треба захопити хворобу, поки не почалися незворотні процеси.

Нинішнього 19-го на площі зібрано 6000 грн. Ще 500 принесли до фонду вже під час підрахунку грошей молодий батько з синочком 7 років. Назватися відмовився, сказав лише, що він приватний підприємець і хоче, аби син учився не лише заробляти, але й віддавати…

У спорожнілу прозору скриньку Франц Карлович вкинув пару гривень: «Щоби водилося», – майже серйозно пояснив він.

Цього разу на зібрані гроші вже чекав Юрко Оманія, хлопчик із Селятина з єдиним на всю Україну діагнозом страшної хвороби: лімфома.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»
Фото СЗГ УМВС в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *