Пластик чи здоров’я?

У Європі та США пиво з пластикових пляшок уже не п’ють    

Ще 20 років тому пластиковий посуд і тара для нас була дивиною. У продуктових магазинах масло, сири та ковбаси загортали у папір, клали у сіточки-авоськи і несли додому.

Коли з’явилася пластикова тара, ми їй дуже зраділи. Бо не здогадувалися, якої шкоди може завдати. Недарма Європа від неї вже починає відмовлятися…

Пластикова тара дуже зручна у користуванні й це вже аксіома. Важко навіть уявити собі вихід на природу без неї.  

У розвинутих країнах давно зрозуміли шкоду цих полімерів і намагаються обмежити використання пластика як упаковки харчових продуктів. Для прикладу, в Європі та США вже практично не випускають пиво у пластикових пляшках. І усе частіше відмовляються від пластикових чашок для кави, переходячи на паперові. Навіть у нас, у Чернівцях, це вже можна спостерігати.

В Україні щорічно утворюється близько 50 млн. кубометрів твердих побутових відходів, 97% з яких викидаються, вивозяться на сміттєзвалища і полігони для захоронення. Із них пластикові пляшки і поліетиленові кульки складають близько 70%. Не кажемо вже про забруднення пластиковими пляшками місць відпочинку. Період розпаду пластику в природі 400 років, поліетиленових пляшок – 10, поліетиленових кульків у водоймах – 20 років.

Пластик сам по собі матеріал ніжний – на світлі тріскається, а від спеки плавиться. Тому для міцності у нього додають речовини-стабілізатори, завдяки яким пластмаса міцнішає і … токсичнішає.

–  Намагайтеся не користуватися повторно пластиковими пляшками, не купуйте продукти на базарі у вживаних пластикових пляшках. І відмовтеся від користування пластиковою тарою хоча б удома, – застерігає Надія КУТИНІНА, в. о. заступника начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області. – Я б взагалі рекомендувала відмовитися людям від споживання їжі та напоїв із пластикової тари. Якщо це не реально, то робіть це хоча б кілька разів на рік.

Пані Надія наголошує, що одноразовим посудом слід користуватися тільки один раз.

Двічі користуватися одноразовим посудом не можна, бо з кожним повторним використанням він стає все токсичнішим. 

Надія Григорівна радить споживачам особливу увагу звертати на маркування посуду. Скажімо, пластиковий посуд, що містить полістирол, не можна використовувати до гарячих страв. А алкоголь взагалі не можна пити із пластикової тари, бо елементи, що знаходяться у ній разом зі спиртним переходять до організму людини.

Надзвичайно шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини спалювання пластикового сміття. У продуктах горіння містяться дуже небезпечні речовини – оксиди азоту, сірка, феноли, токсичні вуглеводи, канцерогенні діоксини, які можуть впливати на спадковість, не кажучи вже про сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Забудьте про посуд із меламіну

Білі одноразові тарілочки, блюдця, судочки, чашечки, розписані красивими візерунками, виготовлені з меламіну, дуже небезпечні. Основна небезпека цього красивого і дешевого посуду полягає в тому, що він містить отруту-формальдегід. Він разом із їжею потрапляє в організм і негативно впливає на життєво важливі функції організму людини.

Для міцності меламінового посуду в нього можуть додавати азбест. А поєднання формальдегіду й азбесту надзвичайно шкідливе: воно провокує утворення ракових клітин.

Їжа в такому посуді стає небезпечною, особливо при нагріванні, коли в ній утворюються шкідливі речовини-канцерогени. Постійно розігріваючи в такому посуді їжу, можна легко «виростити» ракову пухлину.

Вчені проводили цікаві дослідження на тваринах: одних годували протягом 2 місяців з фарфорового посуду, інших – з яскравого меламінового пластику. В останніх спостерігалася зміна складу крові, характерна для новоутворень.
Картинки на цьому посуді, при зіткненні з їжею, можуть виділяти сполуки важких металів, перш за все свинець, який завдає відчутної шкоди людському організму.

Адже нешкідливий барвник не можливо нанести на меламін. Тому використовують для цього сполуки із важкими металами.

Посуд з меламіну заборонений на території багатьох країн, у тому числі і в Росії.

Такий одноразовий посуд потрапляє в Україну безконтрольно з Китаю, Йорданії, Туреччини, Ірану. Не завжди на продукцію, що містить меламін наносять напис «melamin».

Стежте за маркуванням

Для того, щоби спростити сортування пластику, було розроблено спеціальне міжнародне маркування – циклічний трикутник із цифрами всередині. Відповідно цифра вказує на тип пластику. Інколи замість цифри або під трикутником одночасно можна знайти буквений код цього ж пластику:

  • PET
    Поліетилентерфталат: пляшки для газованих напоїв, води, соків, молочних продуктів, рослинних олій, косметичної продукції та ін.
  • HDP
    Поліетилен високої щільності: фасувальні пакети, мішки для сміття.
  • PVC
    Полівінілхлорид: будівельні та оздоблювальні матеріали, меблі, взуття, медична продукція, пляшки для води, пакувальна та харчова плівка.
  • LDP
    Поліетилен низької щільності: пляшки для миючих засобів, іграшки, труби.
  • PP
    Поліпропілен: медична продукція, посуд для гарячих страв, пакувальна та харчова плівка.
  • PS
    Полістирол: одноразовий посуд для молочних продуктів, електроізоляційна плівка
  • Інші види пластику: багатошарова упаковка або комбінований пластик

За словами п. Кутиніної, пластик, що використовується в контакті з їжею і знаходиться в дитячому асортименті, обов’язково проходить експертизу на відповідність санітарно-гігієнічним нормам і тільки тоді сертифікується.

Якщо на посуді є напис – «для технічних цілей», зберігати в ньому продукти категорично заборонено.

У пластмасових ємностях не можна зберігати кислі продукти, капусту, солити огірки та інші овочі.

Якщо ж посуд немає жодного маркування, його взагалі не варто використовувати. А це вже може бути повторна переробка, яка позначається трикутником:

 

Повторна переробка

 

Як відрізнити небезпечні пластикові пляшки від безпечних?

По-перше, ці пляшки будуть без маркування, по-друге, якщо ці вироби мають дефекти (деформування чи будь-які подряпини), то вони вже є небезпечними.

Огляньте дно. На денці безпечних пляшок виробник ставить знак – одиниця в трикутнику. Маєте сумніви щодо сумління виробника? Зробіть простий тест: натисніть на пляшку нігтем. На небезпечній тарі з’явиться білий шрам, а «правильна» пляшка буде гладкою.

Відмовлятися від пластикових виробів в Україні поки що ніхто не збирається. Тому нам самим потрібно дбати про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких. Та якщо не можете жити без пластикового посуду, то хоча б не годуйте з нього дітей та не пийте з нього горілку…  

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *