Підвищення тарифів на газ та електроенергію вже готується

Інформація про те, що до кінця року зростуть  ціни на електроенергію для населення на 25%, а на газ – на 20%, просочилася з НКРЕ.. Хоча, як передає «УНІАН» , лише 15 травня  член Нацкомпослуг Валерій Кальченко на підсумковій конференції проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» заявив,  що тарифи на теплову енергію в Україні підвищуватися не будуть. Та українцям ( а вони чітко розділилися на 2 табори – ті, що знизу, і ті, що вгорі) ніколи слідкувати за тим, хто й що обіцяє. Бо одні зайняті щоденним виживанням, а інші – щоденними розвагами. Середнього ж класу, як відомо, не маємо. Чи не тому й «слуги народні» настільки безконтрольні?. Роблять усе, що заманеться.

Ось і цими днями ВРУ проголосувала в першому читанні законопроект № 2107 «Про внесення змін до деяких законів щодо встановлення тарифів». Згідно з ним ціни на електроенергію і газ для населення встановлюватиме НКРЕ без погодження з Кабміном.

Оскільки не хочу почуватися бараном, відстежую хитромудрі зигзаги можновладців.  От що пише про них «Українська правда» у розділі «Економічна правда»:  «Джерело у Міненерговугілля пояснило виданню, що прийняття даного законопроекту необхідне у зв’язку із запланованим до кінця року підвищенням цін на електроенергію і газ для населення: «На нас тиснуть виробники електроенергії та постачальники газу. Насамперед, приватні компанії, які зацікавлені в тому, щоби поставляти енергоносії населенню зі значно більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні».

Та уряд не може взяти на себе відповідальність за збільшення цін на електроенергію й газ, бо це, найімовірніше, збурить соціальне невдоволення. Тому й вирішив передати це право НКРЕ – незалежному органу влади, який не несе політичної відповідальності.

Зрештою, з цим можна погодитися: політична складова завжди заважає формуванню цін. Та Україна – держава унікальна і з НКРЕ монополіст легше домовиться, ніж з НКРЕ та Верховною Радою. А за прикладом того, як вони домовляються, ходити далеко не треба. У Чернівцях, як відомо, місцеве НКРЕ завізувало договір, розроблений Обленерго для населення, а в Києві нині – на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики –  зафіксовано спробу безкоштовно передати трансформаторні підстанції Рінату Ахметову (законопроект №2034 «Про внесення змін до Податкового кодексу України»). Принаймні, депутат Андрій Сенченко на «Економічній правді» так прокоментував цей законопроект: «Документ розроблений для людини, яка перебуває на вершині списку українського «Форбса», а зміст проекту в тому, щоби вона могла не платити податків. Йдеться про безплатну передачу електричних підстанцій на баланс обленерго».     

Але зміст законопроекту, як доводять експерти, не тільки в тому, щоби забрати збудовані на чужі гроші електричні підстанції, а у бажанні не відображати надходження цих підстанцій у доходах. Іншими словами, лобісти Ахметова депутати-регіонали Олександр Долженков і Юрій Воропаєв запропонували узаконити своєрідний енергетичний рекет та ще й звільнити отриманий дохід від оподаткування.

Звісно, інші парламентарі не погодилися. Та чи надовго? Бо олігархічні структури, які  контролюють Київське та інші обленерго, хочуть збільшити свої доходи. Тому й заводять мову про підвищення тарифів на електроенергію. А для цього влаштовують круглі столи та конференції з шокуючими назвами на кшталт «Низькі тарифи залишать людей без світла та опалення» тощо. Хоча весь секрет у тому, як стверджують експерти, що досі немає прозорого механізму контролю витрат, які, начебто, здійснюються на оновлення основних фондів. А це означає, що нема й об’єктивних підстав казати, що обленерго є збитковими через тарифи. Крім того, тарифи в Україні – питання соціальне, на відміну від, скажімо, Німеччини. Бо наше населення бідне. Тому чергове підвищення тарифів призведе лише до зростання неплатежів. І цей процес уже «пішов». За офіційними даними, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг збільшилася в березні, порівняно з лютим, на 2,8% і становить 13,908 млрд. грн. А це свідчить про реальне падіння доходів громадян, яким доводиться витрачати зароблені гроші на товари першої необхідності, а не платити за комуналку.

Та це лише маленька частинка з величезного ланцюга проблем, які так чи інакше доведеться вирішувати владі, попри те, що сталося на засіданні Верховної ради 16 травня: Партія регіонів масово відмовилася провести парламентські слухання «Щодо державного регулювання діяльності суб’єктів природних монополій». Але доведеться: люди змусять! І створення Буковинського громадського об’єднання для спілкування з монополістами – цьому підтвердження. Громадяни України вже відчули на собі нахабність монополістів та їхню ворожість інтересам як населення, так і самої держави. Люди воліють знати правду про комунальну сферу.

Дмитро ПАНЧЕНКО, чернівчанин

Цитати депутатів щодо енергетики та «комуналки» під час обговорення питання про необхідність державного регулювання діяльності природніх монополістів 16 травня:

 

Олександра КУЖЕЛЬ: – Умови, в яких працює монополіст, найкомфортніші. Йому дозволено включати в ціну вартість основних фондів (а ви їх купуєте з прибутку),  амортизаційні відрахування.
Та найголовніше, що вони щороку включають до ціни інноваційні гроші. За 2012 рік тільки в енергетику було вкладено інноваційних коштів на 5 мільярдів. Ми їх з вами сплатили в тарифі. Вони роблять оновлення за наші з вами гроші, ми це оплачуємо в тарифах. І тоді скажіть, будь ласка, чи маємо ми, як держава, право їх проконтролювати? Ми сплатили, а де це оновлення? Змін нема ніде: нема оновлення ні електричних, ні газових мереж. Тоді питання: чому щорорку ми оплачуємо власникам-монополістам модернізацію їхніх підприємств?

Володимир БОНДАРЕНКО:

– Три тарифи на електроенергію! Від 0 до 150 кіловат – одна ціна, від 150 до 800 – друга і далів – ще інша. Чорт ногу зламає: як їх розділити в державному масштабі, який обсяг електроенергії був поставлений за першим і другим тарифами? Те саме в газовій сфері… Хто сьогодні порахує, скільки надійшло?

А є ж іще нічний та денний електричні тарифи. Це спеціально зроблене, щоби процвітали корупція, обдирання громадян, знущання над ними.

Руслан МАРЦІНКІВ:

– Дійшло до того, що «Київенерго» та обленерго збирають кошти наперед, беручи передоплату. Якщо ж використано більше електроенергії, то беруть за неї у подвійному тарифі!.

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Підвищення тарифів на газ та електроенергію вже готується”