Підсумкова прес-конференція Чернівецького міського голови

Чернівці і чернівчани: підсумки 2008 року. «Кобзар» торгуватиме книгами, а не чобітьми, «Антошка» займатиметься дитячою реабілітацією, а не банкетами. Такий вердикт виніс Чернівецький міський голова Микола ФЕДОРУК. Не зважаючи на тиск із Києва, він підтвердив своє рішення на традиційній прес-конференції, що відбулася напередодні Нового старого року.

Чернівецький міський голова Микола Федорук
Чернівецький міський голова Микола Федорук

Вулиця імені Кобилянської стала нарешті пішохідною. Саме ця подія, як зізнався він, вразила та ощасливила його найбільше. А найбільшим розчаруванням 2008-го стало те, що уряд не дотримав слова і не профінансував 600-річний ювілей міста. Гроші, як наголосив мер, були потрібні міській владі не на бенкетування, а на господарчі роботи. Та, попри їхню відсутність, місто власними силами вирішило чимало проблем.

На досягненнях минулого року міський голова зупинився окремо. До таких, зокрема, належить будівництво другої черги об’їзної дороги, яка буде здана в експлуатацію вже нинішнього року, а також будівництво другої нитки газопроводу та ГРС (газорозподільної станції). Це, нарешті, має позбавити буковинців проблем низького тиску газу. Відновлення аеропорту, будівництво центру дитячої хірургії та модернізація «Чернівцітеплокомуненерго», в яку вкладено понад 5 млн. грн, – теж у досягненнях минулого року. Та й наслідки липневої повені були б значно гіршими, якби напередодні місто не обновило 30 км зливових мереж.

Безперечно, перший керівник Чернівців гордий від того, що ми стали першим містом в Україні, де проведено теплоаудит. Висновки ж з нього зроблені такі: у Чернівцях розвиватимуть і підтримуватимуть три види опалення: централізоване, індивідуальне і локальне.
Щоби централізоване опалення було вигідним і не опалювало вулиці (йдеться про втрати температури під час транспортування гарячої води від котелень до помешкань), труби почали вкладати вже попередньо ізольованими.

Індивідуальне опалення дозволено встановлювати тільки цілими стояками і виводити трубу високо над будинком, щоби викиди не псували повітря, яким дихають чернівчани.
Встановлення ж котелень на дахах називається локальним опаленням.

У майбутньому, за словами М. Федорука, міські котельні перейдуть на електричний підігрів води, який є вигіднішим і дешевшим за газовий. Загалом Чернівці зорієнтовані на енергозбережні технології: йдеться і про заміну внутрібудинкових мереж, і про утеплення панельних будинків, і про встановлення лічильників на воду і газ тощо. До речі, нині 77% споживачів води мають водолічильники, а позаторік таких було менше третини.

Щодо політичних питань, то мера Чернівців хвилюють ті, що мають вплив на економіку, зокрема, це розвиток, а правдивіше, обмеження самоврядності. У державі, на жаль, незважаючи на проголошені гасла, не відбувається децентралізація влади. Більше того, влада на місцях обмежується.

Але, як із сумом пожартував голова, місячник любові до територіальних громад ще попереду: про самоврядність згадують під час виборів, коли всі ми стаємо електоратом.
Криза ж, на думку Федорука, дає нам шанс… змінитися на краще. Бо низка заходів, спрямована на заощадження витрат в усіх галузях і на всіх підприємствах міста, мабуть, вплине-таки  на світогляд як чернівчан, так і чиновників, які організовують життєдіяльність міста.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *