З Міжнародним днем астрономії!

7 травня – Міжнародний день астрономії. Міжнародний день астрономії (Astronomy Day) відзначають в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-й чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня.

06.05.2022. 21:56. 7 травня Місяць (Ф= 0,34+) перейде в сузір’я Рака, де наступного дня пройде на північ від розсіяного зоряного скупчення Ясла (М44) вже при фазі 0,41+

Це свято було засноване в 1973 році Дугом Бергером, президентом Астрономічної Асоціації Північної Каліфорнії. Він мав намір встановити телескопи в різних точках міста, щоб містяни мали змогу насолодитися спостереженням неба. Відтоді цей захід розширився і тепер спонсорується великою кількістю організацій, причетних до астрономії. У 2007 році був доданий осінній день астрономії. Він також доводиться на суботу, в районі фази першої чверті місяця, з середини вересня по середину жовтня.

7 травня 2022 року, з нагоди Міжнародного дня астрономії, на базі НЦАОМ ім. О.М. Макарова в режимі онлан, відбувся Фестиваль юних аматорів астрономії «Cкарби зоряного неба» в рамках комплексно-тематичного проекту «Космічне братство».

Фестиваль відбувся за підтримки Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Каденюка та Чернівецького ліцею № 14 Чернівецької міської ради о 12:00 в онлайн-режимі.
З відкриттям Фестивалю учасників та гостей привітали Марина Килимник, начальник навчально-методичного відділу НЦАОМ; Людмила Марченко, лектор вищої категорії, викладач з астрономії аерокосмічної школи НЦАОМ; Сергый Кізіма, директор Чернівецького ліцею № 14 Чернівецької міської ради; Выталый Яценко, директор Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка; Аркадый Мількін, начальник відділу мультимедійних технологій НЦАОМ імені О.М. Макарова, аматор-астроном зі стажем 7300 днів.
До уваги юних аматорів астрономії та гостей Фестивалю були запропоновані цікаві астрономічні факти та презентації. На завершення Фестивалю, слухач аерокосмічної школи НЦАОМ Семененко Михайло, запропонував незвичну презентацію – «Астрономічна кухня».
Учасниками фестивалю були учні Чернівців, які здобули перемоги у Всеукраїнському гуманітарному конкурсі «Космічні фантазії – 2022». Юні дослідники Всесвіту представляють такі заклади освіти міста:
✔️Чернівецька ЗОШ №1
✔️Чернівецький багатопрофільний ліцей  №11 «Престиж»
✔️Чернівецький ліцей №14
Старшокласники захоплюються астрономію та поглиблюють свої знання, займаючись у гуртках відповідного спрямування у Чернівецькому центрі юних техніків ім. Л.К. Каденюка (директор В. Яценко) та Чернівецькому ОЦНТТУМ (директор П.Плешко).
Після завершення Фестивалю «Cкарби зоряного неба» учні отримали грамоти переможців Всеукраїнського гуманітарного конкурсу «Космічні фантазії  у своїх номінаціях.
Зліва направо: Богдана Гусан, Ілона Юрій, Анастасія Бомпа, Выкторыя Череватенко, Єлизавета Романченко. Верхній ряд: Олександр Зюлковський, Олександр Омеляненко, Максим Яцко
Роль сучасної астрономії важко переоцінити, оскільки без її участі неможливо розв’язувати фундаментальні питання, пов’язані з найважливішими природними процесами. Астрономічні методи та знання широко використовуються в космонавтиці, мореплавстві, географії, фізиці, хімії, математиці та інших галузях.
Дякуємо організаторам за  цікаву зустріч, розповіді і спілкування. У нас велике космічне минуле, перспективне сьогодення й амбітні космічні плани на майбутнє.  За своїм науково-технічним потенціалом Україна належить до високорозвинених в астрономічному  відношенні держав світу. Зараз в Україні війна.  І тому зараз у всіх нас є велика мрія: перемогти ворога і заново відбудувати  нашу прекрасну країну, яка руйнується російськими ракетами. І ми обов’язково переможемо! Україна понад усе!
Більше фото з заходу за посиланням – 7 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ АСТРОНОМІЇ
©Тетяна Спориніна,

фото автора, з сайту  НЦАОМ імені О.М. Макарова і з архіву УМАКО «Сузiр’я»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *