Підняттям тарифів… «привітала» влада українців, та Зеленський злякався і відступив

Усю лють нових тарифів ми мали відчути лише у лютому, коли грошики із кишені бідних почали б перетікати до гаманців багатих, а Фірташ і Ахметов стали б іще «товстішими». Та масові протести громадян злякали Президента.

Пробний камінчик зверхників у людський город

Спочатку в ЗМІ з’явилися повідомлення на кшталт ось таких: «Доставка газу різко подорожчала: у жителів Буковини один з найвищих тарифів». Буковинці дізналися з інформації НКРЕКП, що нові тарифи на доставку газу в Чернівецькій області є одними з найвищих в Україні. Практично вони здорожчали удвічі. Зокрема, тариф на доставку голубого палива в області від АТ “Чернівцігаз” з 1 січня 2021 року становить 2,30 за 1 куб м на місяць без урахування 20%податку на додану вартість, тобто без ПДВ.

Першими зреагували мешканці Мамаївців, а відтак пішло–поїхало. Мешканці Атак, що на Хотинщині, ходили вчора пішохідним переходом автомобільної траси на межі Буковини й Хмельниччини з плакатами «Пане президенте, ми теж хочемо кататися на лижах, а не виживати у злиднях. Ні тарифному геноциду». Чернівчани ж зібралися під мерією, відтак перенесли зустріч з міським головою на сьогодні. До слова, їх обурювало й те, що вони мають платити за транспортування газу по трубах, які самі ж і встановлювали. Тож люди висловилися, що пора газовим компаніям орендувати за гроші їхні труби. 

Та, як відомо, прийшла біда – відкривай ворота. За електроенергію з 1 січня мусимо сплачувати по 1.68 грн за 1 кВт⋅год, ну а пільговий тариф по 90 коп. за кожен із перших 100 кіловат, канув у лету. Натомість електроенергія протягом року може здорожчати до 2,50-2,77 грн за 1 кВт⋅год.

У відповідь – протестні настрої та дії низів…

Зрозуміло, що новообрані керівники місцевого самоврядування підтримали своїх виборців. Міський голова Хотина Андрій Дранчук висловився проти підвищення тарифів на газ та електроенергію. На своїй сторінці у фейсбуці він написав: «На моє особисте переконання, підвищення тарифів для населення наразі є вкрай недоречним. Багато жителів нашої громади – люди старшого покоління, які й так ледве можуть оплатити існуючі тарифи». Тож Хотинська міськрада підготувала звернення до Кабміну та Зеленського, а також до Міністерства енергетики та вугільної промисловості. «Бурхлива суспільна реакція на підвищення тарифів є цілком логічною та передбачуваною. Сьогодні по всій Україні проходять акції протесту», – наголосив Дранчук.

Чернівецька обласна рада також стала на бік буковинців. А Чернівецька міська рада скликає сьогодні сесію, і з цього приводу також. Крім того, кілька депутатів, серед яких  Яна Брус, Наталія Фрунзе підготували звернулися до Президента, уряду та НКРКП від імені Чернівецької міськради. Проєкт звернення до вищих державних посадовців підготувало й юридичне управління міськради, яке просило НКРЕКП переглянути свою постанову щодо встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Чернівцігаз». Натомість дуже різко виступив проти підвищення тарифів на газ і світло Роман Клічук, новий мер Чернівців. На своїй сторінці фейсбук він наголосив, що НКРЕКП повинна «негайно переглянути свою постанову від 30 грудня 2020 р. «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Чернівцігаз». «Якщо говорити спрощено, склалася абсурдна ситуація: чим менше люди споживають, тим вищий для них тариф», – написав Клічук. – А ще давайте згадаємо, що НКРЕКП може встановлювати нові тарифи лише після громадських слухань. Останніми роками ці слухання перетворились на формальність, і зараз точно настав час це змінити. НКРЕКП та Кабмін мусять нарешті почути людей».
Водночас Клічук запевнив, що, незважаючи на те, що «Чернівцігаз» та всі інші облгази є приватною власністю, «це не означає, що вони можуть безконтрольно експлуатувати надра і чхати на правила цивілізованого співіснування та співпраці». Ця теза особливо порадувала колектив «Версій», бо газета неодноразово популяризувала цю думку, та зверхники закривали вуха, щоб її не чути.
А ще міський голова Чернівців підкреслив: «Я знаю, що на площах багатьох українських міст відбуваються протестні виступи громадян, і я хочу заявити про свою підтримку тим, хто налаштований системно захищати свої законні права».

 

А вихід знайшов він – наш Президент

Наслідком усіх цих гарячих подій стало вчорашнє повідомлення на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua
«На виконання доручення Президента України, під час наради з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу Президента було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Перший підхід – це формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України», який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.

Другий підхід, який пропонує державна компанія «Нафтогаз», – це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців.

Також за результати наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу». 

 

Хто винен?

Отож ретельна перевірка НКРЕКП стосується і Чернівців. Зачекаємо на неї.  Та, попри те, що на цьому можна було б поставити крапку, хочеться навести слова нашого земляка, народного депутата України VI та VII скликань, кандидат юридичних наук Геннадія Москаля. Саме вони відкривають нам секрет полішинеля, з якого дізнаємося про те, хто ж в усьому винен. Москаль стверджує, що не тільки зажерливі олігархи доклалися до підняття цін на комуналку. У розслідуванні «Стопреваншу» під назвою «В’язень Качанівки чи біженець у Ростов? або На скільки років за гратами вже «напрацював» Зеленський», експерт з конституційного та виборчого права Асоціації українських правників Микола Марченко каже: «Мені здається, що Володимир Зеленський ніколи не читав Конституцію». А після нього констатує факти наш Москаль: «Мама рідна, я так порахував, що на пожиттєве він уже абсолютно заробив. Реальних кримінальних справ. Йдеться про свідомі економічні злочини: Зеленський знищив енергетику на користь РФ. Під час війни дає  дешевий демпінговий струм Білорусі та Росії.  Він знищив Енергоатом, Укренерго, Гідроенерго – це трильйонні збитки, завдані державі. Це ж три бюджети України він просто віддав на відкуп Російській федерації…» 

 

І що робити?

Це питання поки що залишається відкритим, бо маємо слабкі державні інститути. Попри те демократична держава – принаймні такою ж вважає себе Україна? – має лише один вихід із халепи, до якої потрапила,– це дотримання та виконання Конституції України. І той, хто порушує Основний Закон, має нести покарання.

І насамкінець: повірте на слово – Конституція є дуже цікавим і повчальним чтивом, яке дає відповідь на усі запитання життєдіяльності громади і громадян.

Людина Чередарик, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *