Пенсії для всіх

У «Версіях» відбулася телефонна «гаряча лінія» з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайлом РОМАНІВИМ

Чи будуть цього року ще раз підвищувати пенсії усіх видів, якщо так, то коли і на скільки?
Марія Павлюк, Чернівці, Василь Лелек, Заставнівський район


– Підвищення до пенсії в розмірі 7,50 грн згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2009р. №198 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», встановлюється з 1 квітня 2009 року непрацюючим особам до їх пенсії, щомісячного довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам. З 1 липня зазначене підвищення становитиме 14,20 грн, а з 1 жовтня – 28,40 грн.

Чи існує сьогодні обмеження розміру пенсії?
Марія Стратійчук, Чернівці

– Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, передбачених законодавством), призначеної як за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», так і за спеціальними законами, не може перевищувати 12 прожиткових мінімумів, передбачених для осіб, які втратили працездатність. Враховуючи те, що цей мінімум – 498 грн, максимальний розмір пенсії – 5976 грн. Виключенням є пенсії, призначені за Законом «Про прокуратуру», з установленим максимальним розміром 10 тис. грн.

Який порядок перерахунку пенсії пенсіонерові, який працює? Після виходу на пенсію пропрацювала 1,5 року. Чи можу я перерахувати свою пенсію?
Ганна Мельничук, Чернівці

– Перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, провадитиметься не раніше ніж через два роки після призначення.
Право на проведення перерахунку пенсії по стажу виникає у разі, якщо пенсіонер набув 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії (в такому випадку можливий перерахунок пенсії з урахуванням набутого стажу та заробітної плати).

У випадку, коли страховий стаж після призначення пенсії складає менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж через два роки після призначення пенсії (в такому випадку для обчислення пенсії враховується заробітна плата, з якої призначено пенсію).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *