Пенсії для держслужбовців

– Вийшла на пенсію в травні 1990 року. Перед цим 22 роки працювала в державній установі. Чи маю я право на призначення пенсії держслужбовця?  Галина Меленко, Глибока

– Ні, не маєте, оскільки статті Закону «Про державну службу», які стосуються умов пенсійного забезпечення, набули чинності від 1 січня 1994 року. Пенсії за зазначеним законом призначаються за умови перебування на дату досягнення пенсійного віку на посаді держслужбовця, а для осіб, що досягли пенсійного віку до набуття ним чинності – станом на 01.01.1994 року.

– Мій чоловік має 40 років загального трудового стажу, в т.ч. 27 років – на державній службі, зокрема 10 – у податковій інспекції. Зараз він працює не на державній службі. Чи буде йому нарахована пенсія державного службовця і в якому розмірі? Галина Серебрянська, Сокиряни

– На одержання пенсії держслужбовців мають право особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності страхового стажу для чоловіків – не менше 25 років, у тому числі стажу держслужби не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах держслужбовців, а також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад держслужбовців, – незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку. До 20-річного стажу, що дає право на пенсію держслужбовця незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку, зараховується лише час роботи на посадах, віднесених до категорій посад держслужбовців.

Категорії посад держслужбовців, перелік посад і органів, в яких працюють держслужбовці, встановлені ст. 25 Закону «Про державну службу». Оскільки категорії посад держслужбовців були введені лише Законом «Про державну службу», який набув чинності 28 грудня 1993-го, робота до набрання ним чинності підлягала включенню до категорії посад держслужбовців на підставі нормативно-правових актів, прийнятих у порядку, передбаченому ч. 3 ст. 25 Закону «Про державну службу», тобто Кабміном за погодженням з відповідним держорганом.

Перелік державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР, період роботи в яких на посадах керівних працівників і спеціалістів зараховуються до стажу держслужби, затверджено постановою Кабміну від 03.05.1994, № 283. Порядок віднесення працівників місцевих народних депутатів та їх виконавчих комітетів до відповідних категорій посад державних службовців було затверджено постановою Кабміну від 18.04.1994 № 239, постанова була чинною до прийняття Кабміном постанови від 26.10.2001 року № 1441 «Про віднесення посад органів місцевого самоврядування до відповідних категорій посад».

Розпорядженням КМУ від 12.09.1997 року № 503-р до відповідних категорій посад держслужбовців не віднесено посади ДПІ у районах, містах, районах у містах, які мають спеціальні звання. Вказане розпорядження стосується виключно посад працівників, яким передбачено встановлення надбавок за ранг держслужбовця. Якщо Вашому чоловіку було встановлено спеціальне звання, то він матиме право на призначення пенсії держслужбовця лише за умови перебування на час досягнення пенсійного віку на посаді держслужбовця.

Виборні і відповідальні посади в партійних, профспілкових та комсомольських органах, прокурорсько-слідчі посади, посадові особи органів ДЕС зі спеціальними званнями, військовослужбовці не належать до категорій посад держслужбовців. Відповідно періоди роботи на цих посадах і військової служби не зараховуються до 20-річного стажу держслужби. Це стосується і посадових осіб банків колишнього Союзу РСР, оскільки вони не належали до державних органів, хоч певний період роботи в них зараховується до стажу держслужби тих службовців, які перебувають (перебували) на держслужбі в державних органах.

Пенсія держслужбовцям призначається в розмірі 80% від сум їхньої зарплати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є держслужбовцями, – у розмірі 80% зарплати працюючого держслужбовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на держслужбі. При цьому, за кожний повний рік роботи понад 10 років на держслужбі пенсія збільшується на 1% заробітку, але не більше 90% зарплати.

– Чи включається до зарплати винагорода за сумарну безперервну працю в органах державної влади при призначенні пенсії згідно із Законом України «Про державну службу»? Анастасія Виноградова, Чернівці

– Відповідно до ст. 33 Закону «Про державну службу», зарплата держслужбовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на держслужбі та інших надбавок. У зв’язку з зазначеним, підстав для врахування до зарплати, від якої обчислюється пенсія, відповідно до згаданого закону, винагороди за сумарну безперервну працю в органах державної влади немає.

Олена ПОЛІЩУК, начальник відділу спецпенсій ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *