Паспорт на нервах

Щоби подати документи на оформлення закордонного паспорту, люди займають чергу з досвіта

Непорозуміння із видачею проїзних документів, які сталися влітку, здавалося б, позаду. Ще на початку осені «Версії» оприлюднили оптимістичне повідомлення першого заступника  начальника управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області Віктора Пислара про те, що закордонний паспорт у Чернівцях можна отримати без жодних перешкод. Вартість оформлення, за його словами, становить 373 гривні.

На публікацію у газеті звернула увагу наша читачка пані Ольга К. Термін дії її закордонного паспорта збіг восени. Жінка хотіла підготувати документи завчасно, щоби спланувати поїздку на новорічні свята. Подавати документи пішла, узявши із собою газету, проте отримати новий паспорт їй не вдалося й досі, до того ж і суму їй назвали вищу – 452 гривні.

– Уперше я прийшла до паспортного столу, що на вулиці Кармелюка, влітку, щоби розвідати обстановку, – розповідає пані Ольга. – Побачивши, що там суцільний аврал, вирішила перечекати сезон відпусток і негаразди з друком бланків, тож повернулася на початку осені. Проте картина майже не змінилася. Я поспілкувалася з жінкою із черги, яка була уся на нервах. Вона приходить вже не перший день, коли чергу зайняла о 8-ій ранку, то була вже п’ятнадцятою. За один день, за підрахунком людей, встигають прийняти біля п’ятнадцяти осіб, тому я поки що жодного разу навіть не займала чергу, адже приходила запізно. На кожного громадянина відведено 20-30 хвилин, але трапляється, що процедура затягується. До того ж з’являються позачергові клієнти, через яких також не вдається всіх прийняти. Виходить, що треба відпрошуватися з роботи на цілий день. А що робити, коли не вдасться подати документи з першого разу? Доведеться пропускати ще один чи кілька робочих днів, а не кожний роботодавець розуміє таку ситуацію. До того ж, обстановка дуже непривітна, відчувається нервове напруження і неможливо поставити жодного запитання.

паспорт01

За словами начальника підрозділу Шевченківського РВ УДМС Петра ТКАЧУКА, черги не створюють штучно.

– Протягом робочого дня з питань оформлення закордонного паспорта у відділі можуть прийняти максимум 30 осіб, – зазначає Петро Ткачук. – Проте, нерідко відвідувачів приходить значно більше. Тож доводиться запрошувати людей прийти до установи наступного дня та, з дозволу черги, приймати їх першими.

Перевантаження в роботі підрозділу створюється, певною мірою, через мешканців інших районів та областей, які прагнуть оформити паспорт для виїзду за кордон саме в Чернівцях. При цьому в області діє ще кілька вузлів Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їхнього документування (ДІС). До прикладу, паспорти громадянина України для виїзду за кордон у Чернівцях оформляють мешканці Заставнівського та Кельменецького районів, де працюють свої вузли ДІС на базі районних підрозділів.

Проблему черг у найбільшому в Чернівцях територіальному підрозділі керівництво УДМС області сподівається ближчим часом усунути з відкриттям сервісного Центру обслуговування громадян ДП «Документ». Оформлений у цьому центрі паспорт громадянина для виїзду за кордон буде дещо дорожчим. Проте за рахунок охочих скористатися такою послугою черги до чернівецького підрозділу міграційної служби мають скоротитися.

Чому може змінюватися ціна закордонного паспорта?

Вартість паспорта громадянина для виїзду за кордон – 377,15 грн. – складається з держмита (170 грн.), вартості послуг міграційної служби (87,15 грн.) та вартості бланка (120 грн.). Кінцева вартість паспортного документа для виїзду за кордон може бути змінена при внесенні до нього даних про дітей, надані працівниками ДП «Документ» представницьких та інформаційно-консультаційних послуг та коли здаєте старий закордонний паспорт. Певний відсоток при сплаті обов’язкових платежів стягує також банківська установа.

Ольга СКЛЯРЧУК, «Версії»

На замітку

Потрібні документи:

Паспорт і дві ксерокопії з нього;

Ідентифікаційний код та ксерокопія;

Квитанції про сплату держмита й послуг;

Закордонний паспорт (за наявності);

Проїзний документ дитини (за наявності);

Військовий квиток або довідку з військомату (чоловікам 18-25 років).

 

Пільгові категорії:

Інваліди 1 та 2 групи;

Чорнобильці 1 та 2 категорії;

Учасники бойових дій.

 

З питань оформлення закордонного паспорта можна звертатися:

Телефон довіри у Чернівцях: (0372) 55-33-67

Гаряча лінія Державної Міграційної Служби, м. Київ: 38(044)3837626

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *