Рік медицини на Буковині триває

За останній тиждень відновлювальні роботи завершилися у 16 потерпілих внаслідок стихії лікувальних закладах краю

Як повідомляє Головне управління охорони здоров’я ОДА, внаслідок повені 23-27 липня на території Чернівецької області потерпіли 129 лікувальних установ у 10 районах області. Сільська лікарська амбулаторія у Тарасівцях Новоселицького району зруйнована і підлягає повній відбудові, а інші медичні заклади пошкоджені і потребують капремонту. Незважаючи на це, від кінця липня і до сьогодні всі медичні заклади, які потрапили в зону стихійного лиха, працюють у звичному режимі та надають медичну допомогу населенню, зазначає заступник начальника управління Ростислав КАЛОШИН.

Станом на 20 листопада повністю завершено ремонтно-відновлювальні роботи в 78 лікувальних установах області, в 16 з них роботи завершилися цього тижня. В усіх інших лікувальних установах, які потерпіли від стихії, відновлювальні роботи тривають і знаходяться на завершальному етапі.

Малодихтинецький ФАП

Після липневої стихії капітального ремонту потребував ФАП села Малий Дихтинець на Путильщині. Більшість жителів, яких обслуговує ФАП, проживають у важкодоступних для під’їзду транспорту місцях, тому відновлення роботи лікувального закладу було одним з першочергових питань. До відновлювальних робіт залучено ТзОВ «Грань» з Житомирщини. Роботи профінансовано за рахунок 200 тис. грн субвенції з держбюджету. Відновлювальні роботи перебувають на завершальному етапі.

Днями на жителів с. Малий Дихтинець чекає святкова подія – введення в експлуатацію відбудованого ФАПу з новим медичним обладнанням. Відповідно до розподілу Головного управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА, Малодихтинецький ФАП отримає обладнання за рахунок централізованих поставок Міністерства охорони здоров’я України. Наразі приміщення ФАПу у Малому Дихтинці перекрили металочерепицею, на металопластикові замінені старі вікна та двері, зроблено зовнішній та внутрішній ремонт. Сільрада виділила кошти на придбання нового умивальника, лінолеуму, шиферу, на будівництво дровітні.

Завідувач ФАПом Лариса Плегуца та санітарка Алла Євенчук задоволені відремонтованим приміщенням. Кажуть, що навіть не віриться, адже на це завжди не вистачало коштів. Позитивно відгукуються про медичний заклад і мешканці села.

На Кіцманщині відремонтовано ФАП та міську поліклініку

Фельдшерсько-акушерський пункт у с. Шипинці-Луг та Неполоківська поліклініка зазнали пошкоджень внаслідок стихії. Відкриття оновлених лікарських установ відбулося за участю заступника голови ОДА Олександра Грушка, районної влади, мешканців сіл та медперсоналу цих закладів.

Під час відновлювальних робіт у ФАПі в Шипинцях-Лузі було заново перекрито дах та зроблені облицювальні роботи на суму 50 тис. грн.

На відновлення Неполоківської поліклініки витрачено понад 250 тис. грн, з яких 155 тис. грн – державна субвенція на подолання наслідків стихії. Сьогодні у поліклініці нова покрівля з металочерепиці, відремонтовані палати і, головне, – гаряча вода у кранах.

Лікарня швидкої медичної допомоги має тепер обладнання для ендоскопії та гарячу воду цілодобово

Чистотою до блиску зустрічає гостей оновлена і відремонтована лікарня швидкої медичної допомоги на вул. Фастівській. В урочистій атмосфері відбулося відкриття приймального відділення лікарні після ремонту. Медперсонал та пацієнти радіють: медична установа, у якій 27 років – від моменту здачі в експлуатацію – не робився ремонт, має чим пишатися: приміщення та комунікації відремонтовані за європейськими стандартами якості.

Ремонт тривав 4 місяці, і в Михайлів день заступник голови ОДА Олександр Грушко та голова облради Іван Шилепницький перерізали червону стрічку перед новенькими дверима, які гостинно відчинилися для того, щоби оперативно та якісно лікувати буковинців. У вітальному слові Олександр Грушко зазначив, що Рік медицини на Буковині не завершився 2007 роком, і сьогоднішня подія – «місток до продовження упорядкування та відновлення чи не найбільшої лікувальної установи краю». Пан Грушко побажав лікарям добра, злагоди і щастя, а також, щоби «ті кроки, які планує регіональна влада, і надалі втілювалися в життя», і нагородив будівельників, які сумлінно і професійно виконували роботи з відновлення закладу, Почесними грамотами ОДА та облради.

За ремонт 9-поверхового об’єкту відповідала організація ПП «Карвацькийбуд», субпідрядні роботи здійснювало ВАТ «ПМК-311». Кошторис виконаних робіт склав майже 6 млн. грн. Дах перекрито м’якою покрівлею, замінено лінію водопроводу, встановлено підсилювальну водонапірну станцію, за допомоги якої гаряча вода в лікарні буде цілодобово.

Медики розповідають, що й досі не звикли до гарячої води, якою тепер можна користуватися і вдень, і вночі. За звичкою, виробленою роками, щоразу приходячи на зміну, вони набирають воду у ємності – про всяк випадок. Та, як запевнив керівник ВАТ «ПМК-311» Володимир Карвацький, тепер у цьому немає потреби – система працюватиме безвідмовно.

Ремонтники замінили теплотрасу, відновили 2 хірургічних та приймальне відділення, замінили вітражі на сходових клітинах, зробили профілактику каналізації.

Заступник головного лікаря швидкої медичної допомоги з медичної частини хірургії Микола Щербан радіє, що для його колег і пацієнтів створені комфортні умови, адже установа працює цілодобово. Потужність лікарні – 525 ліжок, але, за словами пана Щербана, за добу тут приймають до 560 людей, які потребують нагальної допомоги. За рік у лікарні на Фастівській лікується до 15 тис. пацієнтів. Близько тисячі співробітників, серед яких 223 лікарі та 538 медичних сестер, надають медичну допомогу.

Окрім відремонтованого приміщення, для лікарні швидкої медичної допомоги придбано ендоскопічну стійку за 250 тис. грн, яка дозволить проводити лапароскопічні операції. Технологія передбачає проведення операцій безрозрізним методом, і скорочує перебування хворого у відділенні стаціонару втричі.

Нещодавно в лікарні з’явився і апарат мікрохвильової гіпертермії, який використовують в урології, вартістю 500 тис. грн. Для приймального відділення закуплено на 50 тис. грн. меблів. Надалі заплановано провести ремонт операційного блоку, реанімаційного відділення та лікувальних приміщень.

Прес-служба ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *