Опіка над майном фізичної особи

У житті часто виникають ситуації, за яких близьким родичам певної особи протягом тривалого часу буде невідомим її місце перебування в зв’язку з виїздом такої особи за кордон, зміною місця проживання чи настанням інших обставин. У цих випадках зацікавлені особи (як правило, ті, що перебували на утриманні такого зниклого) або орган опіки та піклування можуть звернутися до суду із заявою про визнання даної особи безвісти зниклою.

У такому разі потрібно дотримуватися наступних умов:

– відсутність фізичної особи протягом року в місці її постійного проживання;

– відсутність відомостей про місце перебування особи.

Коли неможливо встановити день отримання останніх відомостей про місце перебування особи, початком її безвісти зниклою вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості. Якщо встановити цей місяць неможливо, то перше січня наступного року.

Заява про визнання фізичної особи безвісти зниклою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

У цій заяві повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісти зниклою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісти відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісти зниклою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку.

Особливістю є те, що за заявою зацікавленої особи або органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, опіка може бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісти зниклою.

Опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісти відсутньою, або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, приймає виконання цивільних обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах.

За заявою зацікавленої особи опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісти зниклою або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, за рахунок цього майна утримує осіб, яких вони за законом зобов’язані утримувати.
Опіка над майном припиняється у разі скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісти зниклою, а також у разі появи фізичної особи, місце перебування якої було невідомим.

Зверніть увагу! Опіка над майном також може бути встановлена, якщо в особи, над якою встановлено опіку чи піклування, є майно, що знаходиться в іншій місцевості.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *