Порядок виявлення, упередження та недопущення у Чернівцях самочинного будівництва

Положення про порядок виявлення, упередження та недопущення самочинного будівництва у м.Чернівцях затверджене рішенням 35 сесії Чернівецької міської ради V скликання № 804 від 24.12.2008 року.

Рішення набрало чинності з 01.01.2009 року і діє лише впродовж 2009 року.

З 01.01.2010 року об’єкти самочинного будівництва в м.Чернівцях органами місцевого самоврядування узаконюватись не будуть.

Зазначеним рішенням міської ради визначено, що не приймаються в експлуатацію об’єкти самочинного будівництва, які побудовані:
– в межах червоних ліній;
– на самовільно зайнятих земельних ділянках;
– у межах зон охорони пам’яток культурної спадщини;
– на підземних інженерних мережах;
– з порушення правил забудови щодо розривів між будівлями;
– з порушенням державних будівельних норм, стандартів і правил.

Не приймаються в експлуатацію також самовільні прибудови до багатоповерхових будинків, а також добудови, надбудови і прибудови до будівель, які є пам’ятками архітектури.

Об’єкти, які самочинно будуються чи збудовані, не можуть бути підключені до інженерних мереж міста.

Якщо забудовниками добровільно не зносяться самочинно встановлені малі архітектурні форми, огорожі, літні майданчики для здійснення торгівельної діяльності, прибудови до багатоповерхових будинків, то виконавчий комітет міської ради приймає рішення про знесення таких об’єктів районною у місті радою силами комунальних підприємств або інших суб’єктів господарювання.

Відповідно до затвердженого Положення відповідальність за своєчасне виявлення, попередження і вжиття заходів щодо припинення самочинного будівництва покладається на уповноважені органи міської, районних у місті рад та інших уповноважених на те осіб, які здійснюють постійний контроль за дотримання правил користування і експлуатації житлового і нежитлового фонду незалежно від форм власності.

При виявлені самочинного будівництва складається акт-попередження. Фізична або юридична особа, яка здійснює це будівництво, впродовж 10 робочих днів з моменту складання акта повинна звернутися з заявою до міської ради, департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин або районної у місті ради щодо надання дозволу на будівництво чи прийняття об’єкта в експлуатацію.

Управління містобудування та архітектури департаменту (виконавчий комітет районної у місті ради) впродовж 15 робочих днів розглядає заяву і готує пропозиції щодо можливості подальшого будівництва об’єкта чи неможливості узаконення самочинного будівництва і надає письмову відповідь. Негативний висновок має бути мотивованим (аргументованим).

При погодженні самочинного будівництва, зведеного після 1995 року, забудовники сплачують пайові внески на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Чернівців.

Розмір пайового внеску визначається у відсотках від вартості будівництва об’єкта:

– садові будинки – 1 відсоток;
– житлові будинки садибного типу і господарські споруди – 5 відсотків;
– багатоквартирні житлові будинки і добудови (надбудови), прибудови до них – 5 відсотків
– об’єкти виробничого та комерційного призначення – 10 відсотків.

Вартість об’єкту встановлюється на підставі експертної оцінки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *