Операція «Первоцвіт-2010»

Ми стоїмо на порозі весняних свят. Кожен чоловік обов’язково принесе додому квіти – часточку Весни, Сонця. Але ця романтика в екологів відноситься до чинників антропогенного навантаження на природні екосистеми. Найцінніші рідкісні рослини вилучаються з дикої природи, щоби через кілька днів бути викинутими на смітник.

Кожної весни за межі області та країни намагаються вивезти сотні тисяч екземплярів ранньоквітучих рідкісних рослин, в тому числі тих, що занесені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку, Червоної книги міжнародного союзу охорони природи та додатку 1 до Бернської конвенції: підсніжник білосніжний, пролісок дволистий, шафран Гейфеля (в народі – бриндушки), сон весняний, білоцвіт весняний, рябчик великий тощо. Рік від року інтенсивність винищення ранньоквітучих рослин на Буковині зростає.

Тож так само щовесни для попередження їхнього знищення і незаконної торгівлі ранньоквітучими рослинами державне управління охорони навколишнього природнього середовища у Чернівецькій області проводить операцію «Первоцвіт» – комплекс оперативних, агітаційно-пропагандистських і просвітницьких заходів. До рейдових перевірок залучаються працівники УМВС, Держкомлісгоспу України, громадські інспектори з охорони навколишнього природного середовища, представники ЗМІ та громадських організацій.

Оперативні групи зосереджені в місцях збору, на шляхах перевезення, у місцях збуту та пунктах пропуску через державний кордон. На громадян, які затримані під час заготівлі, перевезення чи збуту ранньоквітучих рослин, оформляються протоколи про адміністративні правопорушення, що передаються до судових органів.

Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Чернівецькій області звертається до всіх свідомих громадян Буковини та гостей краю із закликом: бережіть ранньоквітучі весняні рослини, не забувайте про нашу відповідальність за все, що робиться у Природі, перед майбутніми поколіннями.

Неля КАЛАШНІКОВА, головний спеціаліст управління охорони навколишнього природнього середовища

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *