ОБЛАСНУ ЛІКАРНЮ У ЧЕРНІВЦЯХ ПРИРЕКЛИ ПІД БУЛЬДОЗЕР. АЛЕ ЩЕ ШВИДШЕ ЇЇ ЗРУЙНУЮТЬ НЕПРОФЕСІЙНІ ДІЇ ВЛАСНИКА Й АДМІНІСТРАЦІЇ

Обласна клінічна лікарня з усім своїм історичним біло-рожевим комплексом піде на знесення. Її більш ніж столітні будівлі стануть нікому не потрібними з появою нового великого сучасного корпусу, зведення якого увійшло в президентський проект «Велике будівництво» і незабаром має розпочатися. Тривають дискусії щодо земельної ділянки під будівельний майданчик. Швидше за все це буде територія на мочарах біля кардіо- і онкоценру, за одну зупинку до міського цвинтаря.
А з нинішньої обласної лікарні зроблять музей. Про це прилюдно повідомив на нещодавній пресконференції голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. Хіба з одного якогось корпусу. Що буде з рештою майна і з величезною земельною ділянкою – «батьки» області і міста тримають у таємниці.
Можливо тому нинішній керівник комунальної лікарні Дмитро Домбровський приділяє значну увагу приватному медичному центру MedGarden, членом трудового колективу якого він є (судячи з численних фото на сайті і в соцмережах), і навіть дотичний до нього на правах завуальованої власності. Тим більше, що приватна лікарня розташована від комунальної на відстані кількох кроків. Справді, навіщо напружуватись над розвитком приреченого комунального лікувального закладу, коли у тебе в руках своя квітуча жирна медична синиця?
Сьогодні підробіток лікарів з комунальних закладів в приватних клініках (а вони на кожному кроці) – нормальна практика і навіть необхідна. Але жоден рядовий лікар не дозволить собі цього в свій основний робочий час. Для такого зухвальства треба бути як мінімум в.о. генерального директора лікарні або в.о. ректора медичного університету. Щастить же MedGarden на високоповажних співробітників!
Тим часом справи в Чернівецькій обласній лікарні зовсім не втішні. Її поточна заборгованість складає зараз 18 мільйонів гривень. Це при тому, що Дмитро Борисович прийняв заклад з боргом у 3 мільйони. І борги зростають. Цьому не може завадити навіть суттєве зменшення зарплати співробітникам лікарні через, зокрема, скорочення відсотку «ковідних» нарахувань.
Навіть не в зарплаті справа. Лікарі просто хочуть нормально працювати. В цьому важливу роль відіграють не тільки ефективні ліки, методики і сучасна апаратура, але й адекватні управлінські кроки адміністрації закладу. Особливо в короновірусну епоху.
Тому наказ в.о. гендиректора № 107 від 15 вересня цього року змусив багатьох серйозно задуматися над тим, куди котиться лікарня? Наказ стосувався виконання усного доручення керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Чернівецької ОДА Наталії Гусак. Дмитро Домбровський, маючи цілковито укомплектовану попереднім керівництвом реанімацію, вирішив за рахунок роздроблення реанімаційного відділення розгорнути ліжка інтенсивної терапії хворим з COVID-19 у інших відділеннях лікарні, які розташовані в різних корпусах і не мають для того аніяких умов.


Спеціалісти підрозділу анестезії, інтенсивної терапії і політравм (в народі просто реанімація) вимушені були написати на ім’я в.о. директора рапорт і, що називається, на пальцях пояснити керівнику чи не головної лікарні області, що його наказ – це цілковитий абсурд, який насправді неймовірно шкодить роботі лікарів під час спалаху небезпечної епідемії. З цим потім погодилася Наталія Гусак, яка від наказу відхрестилася, а також Юрій Падурару, завідувач відділу епідеміологічного нагляду обласного лабораторного центру МОЗ (колишня санепідемстанція).
Реанімаційне відділення залишили в спокої, проте одіозний наказ № 107 ніхто не відмінив. «Відміняти не обов’язково», – пояснюють в адміністрації лікарні.
Це лише один невеликий епізод в цілому досить дивній ситуації, у якій опинилася Чернівецька обласна клінічна лікарня (хіба вона одна така в області?). Йдеться не тільки про страшні фінансові борги, які доведуть комунальну лікарню до боргової ями (може на це якраз і розраховано?). Йдеться про організацію роботи складного багатопрофільного закладу зі значною соціальною складовою.
Розрулити ситуацію зобов’язаний засновник лікарні – Чернівецька обласна рада. В першу чергу – комісія з питань охорони здоров’я. В неї входять переважно поважні медики Буковини, які якраз можуть і повинні дати професійну оцінку роботі адміністрації не тільки Чернівецької обласної клінічної лікарні.
Але робота медичної комісії щодо кадрових питань як була в ступорі при головуванні в облраді Івана Мунтяна, так і залишилася в такому ж стані, якщо не гіршому, при головуванні Олексія Бойка.
Попередній в.о. директора лікарні Сергій Цинтар був ставлеником Мунтяна. Нинішній Дмитро Домбровський – ставленик і однопартієць «аграрія» Бойка, ще й депутат облради і член цієї комісії. Як тут попреш проти свого і проти політичних домовленостей, в основі яких завжди неабиякі партійні і приватні меркантильні інтереси? Тим більше, що роботу комісії об’єктивно ускладнюють судові процеси «Цинтар проти Домбровського і облради», «Домбровський проти Цинтаря».
Смішно, але факт: наївні депутати облради включно з її керівництвом звернулися до облрадівських юристів, щоб ті розібралися в цих судових перипетіях і сказали нарешті, хто прав – Цинтар (Мунтян) чи Домбровський (Бойко). Це означає, що правду вони не почують взагалі. Хіба фантазії недовчених правників і упереджених адвокатів. Тож доведеться чекати рішення судів. Це мінімум рік-два з усіма апеляціями і касаціями. А за цей час, дивись, лікарня перетвориться на музей, і проблема зникне сама собою.
Проте ні працівників обласної лікарні, ні, особливо, її пацієнтів (потенційно це мешканці усієї області) юридична крючкотворчість зовсім не цікавить. Нас усіх кровно цікавить, щоб лікарня працювала в нормальному режимі, а не перетворювалась на хоспіс для жебраків (а це практично усі ми разом узяті), які не можуть дозволити собі оплатити послуги приватних медичних закладів типу MedGarden.
Можливо, варто ситуацію обнулити і оголосити новий конкурс на директора Чернівецької обласної клінічної лікарні.
Хіба на Буковині бракує достойних спеціалістів на цю посаду?

Світлана ІСАЧЕНКО, журналіст

 

А серед коментів до цієї публікації на Фейсбуці був, зокрема,  і такий:

Yurii Chornei

Під час згаданої пресконеференції я запитав Осачука, що буде з колективом старої лікарні після спорудження нової. Він відповів, що всіх автоматично переведуть до нового закладу. Я жартома поцікавився, чи не забудуть запросити також Ольгу Кобевко. Осачук одразу відповів, що вона зможе нову навіть очолити. Так що керівника вже визначено. Для чого проводити новий конкурс

Тим більше, що нинішній в.о. сьогодні повідомив про високу оцінку власної наукової діяльності. Керівнику Чернівецької обласної лікарні Дмитру ДОМБРОВСЬКОМУ присуджено Національну премію України імені Бориса Патона.

Указ №660/2021 «Про присудження Національної премії України імені Бориса Патона 2021 року» в. о. генеральному директору ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», доктору медичних наук, професору, заслуженому лікарю України Дмитру ДОМБРОВСЬКОМУ Президент України Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав позавчора, 16 грудня.

Премію присуджено за роботу «Новітні методи застосування стовбурових клітин і біоінженерних технологій у регенеративній медицині».

Національна премія України імені Бориса Патона — щорічна державна нагорода України. Заснована 15 квітня 2021 року задля увічнення пам’яті видатного українського вченого та організатора науки, державного та громадського діяча, Президента НАН України, директора Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона Національної академії наук України, Героя України академіка Бориса Патона, а також відзначення на державному рівні діячів науки за значний внесок у розвиток вітчизняної наукової сфери.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *