Нині формується перелік осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР

Відомості для тих, хто хоче експортувати зерно до Китаю

Звертаємось до суб’єктів господарювання, які мають наміри експортувати зерно кукурудзи до Китайської Народної Республіки. Зерно, що експортується, повинне відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю, а також не містити живих комах і шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї. 

Експортувати зерно кукурудзи до КНР може будь-який суб’єкт господарювання, внесений до відповідних переліків: Перелік осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР та Перелік місць зберігання, з яких планується експорт кукурудзи до КНР.

 Для цього в період вегетації, на підставі заяви від суб’єкта господарювання державними фітосанітарними інспекторами проводяться обстеження місць вирощування, а також місць зберігання на відповідність вимогам Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до КНР (додаток 1).

Однією з вимог Китайської Народної Республіки є обстеження посівів кукурудзи у періоду вегетації із використанням міжнародно прийнятих методів нагляду та дослідження на предмет присутності шкідливих організмів: Pantoea stewartiї subs. Stewarti (бактеріального пожовтіння кукурудзи), Cladosporium griseo-olivaceum (оливкової плямистості), Wheat streak mosaic virus (смугастої мозаїки пшениці).

Для проведення обстежень на предмет відповідності Протоколу суб’єктам господарювання до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області необхідно подати наступні документи (Роз’яснення щодо проведення обстежень з метою формування Переліку осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР та Переліку місць зберігання, з яких планується експорт кукурудзи до КНР, додаток 2):

  • заяву на проведення фітосанітарних процедур;
  • інформацію, що підтверджує включення до Реєстру осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, відповідно до статті 27 Закону України «Про карантин рослин»;
  • завірену копію договору (та /або іншого документу) щодо намірів купівлі зерна в агровиробників з метою експорту до Китаю;
  • завірену копію документу, що підтверджує впровадження інтегрованої системи захисту;
  • документ, що підтверджує оплату за обстеження, відповідно до розмірів плати за послуги.

При проведенні обстеження державним фітосанітарним інспектором з кожного поля або місця зберігання відбираються зразки, які направляються для проведення експертизи до уповноважених фітосанітарних лабораторій України.

Наразі триває формування переліку осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР. У зв’язку з цим звертаємо увагу зацікавлених осіб на необхідність подачі документів для проведення передбачених фітосанітарних процедур до 1 вересня 2021 року.

Головне  управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *