Новий навчальний рік – нові перспективи в освіті

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту вважають, що розвиток дитини важливіший за спортивні досягнення. За новою навчальною програмою з фізичної культури для 1-4 класів відмінено оцінювання з цього предмета в початковій школі. З цього навчального року нова програма запроваджується з 1-го класу, наступного – в 1-му й 2-му класах, з 1 вересня 2014 року оцінки на уроках фізичної культури не отримуватимуть учні 1-го, 2-го та 3-го класів, а з 1 вересня 2015 року – всі учні початкової школи.

Цьогоріч Буковина першою в Україні спромоглася забезпечити стовідсотковий підвіз дітей і педагогів сільської місцевості до місць навчання й додому.

Спільно з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України буковинські владники відібрали 25 загальноосвітніх навчальних закладів області, які вже готові технічно до впровадження в цьому навчальному році Національного проекту «Відкритий світ». Це один з 11 національних проектів у галузі освіти, який передбачає створення освітньої інфраструктури на основі бездротової мережі 4-го покоління.

Загальноосвітні навчальні заклади області на 99% забезпечені комп’ютерними класами. Загалом у нас 427 комп’ютерних комплексів, а це 6009 одиниць комп’ютерної техніки. Середній показник забезпеченості комп’ютерами становить на Буковині 18 учнів на 1 комп’ютер, тоді як у середньому в Україні на один комп’ютер припадає 32 учні, звітують буковинські владники. Голова ОДА М.Папієв доручив головам РДА до 2015 року вирішити питання щодо забезпечення наступного рівня комп’ютеризації освіти: п’ять учнів на 1 комп’ютер і укомплектування навчальних закладів сучасним мультимедійним обладнанням.

Протягом року охоплення дітей дошкільною освітою в області зросло від 56% до 89,8%. Від початку 2012 року відновив  роботу дитячий садок у с.Вітрянка на Сокирянщині, організована робота 2-ох дошкільних підрозділів у складі навчально-виховних комплексів у Герцаївському та Вижницькому районах, відкрито 10 додаткових дошкільних груп: по 3 групи на Заставнівщині та в Чернівцях, по 1 групі – на Путильщині, Сокирянщині, Вижниччині й Хотинщині.

До Дня Незалежності школу-довгобуд нарешті відкрили в Лужанах, а нову школу в Магалі й корпус гімназії в Красноїльську відкриють у Свято першого дзвоника. На початку навчального року запрацюють 3 дошкільні навчальні заклади – два на Кельменеччині та один на Вижниччині, а з жовтня розпочне роботу дитсадок в с. Станівці на Глибоччині.

У ЧНУ ім. Ю.Федьковича збудували опорну оптико-волоконну мережу, яка забезпечує функціонування єдиної інформаційно-телекомунікаційної мережі між усіма навчальними корпусами, науковою бібліотекою й студмістечком і дозволяє автоматизувати роботу ВНЗ, запровадити дистанційне та мультимедійне навчання.

За даними світової науково-метричної бази, ЧНУ посідає 8 місце серед вищих навчальних закладів України, а два його професори увійшли до переліку 100 кращих науковців країни.

У БДМУ використовується модель інтеграції денної форми навчання з мережевими інформаційно-комунікаційними технологіями, що дає змогу забезпечити студентів, лікарів-інтернів і лікарів-курсантів електронними навчальними матеріалами.

В усіх школах Буковини новий навчальний рік розпочнеться уроком «Край, де варто жити». Таку пропозицію висловив губернатор Михайло Папієв. Нагадаємо, що цими словами Папієв завершує кожний виступ чи не на кожному заході, в якому бере участь.

У школах Буковини цього року вводять програму інформаційної системи управління освітою: у навчанні використовуватимуть електронні підручники та електронне тестування знань школярів. За його словами, затрати батьків на електронне навчання будуть незначними. Максимальна вартість програми для однієї школи – три тисячі гривень.

До першого вересня 2013 року в усіх школах області з’являться внутрішні вбиральні. Їх у деяких навчальних закладах уже розпочали облаштовувати. Станом на початок нинішнього року внутрішніми вбиральнями були забезпечені лише 56% шкіл, а нині кількість шкіл, де є внутрішні вбиральні, зросла до 88%.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *