Невідомі водоспади та печери Буковини

і нині відкривають екологи-любителі

І це, повірте, не перебільшення, бо саме такі подвиги (без лапок) на рахунку громадської екологічної організації «Друзі парку», що входить до Громадської ради, яка координує майже 20 громадських об’єднань екологічного спрямування. Діє ж вона при держуправлінні охорони навколишнього природного середовища. Її звітно-виборна конференція відбулася напередодні Світового тижня лісу, який проводиться вперше і триває від 16 до 23 березня.

Володимир ЧЕРЕВАТОВ, голова громадської ради і новоспечений завідувач кафедри біофаку ЧНУ, звітуючи про досягнуте, розповів, як торік у Карпатах було знайдено 4 водоспади, 3 з яких – у Національному парку «Вижницький». До речі, їхня висота перевищує 20 метрів і вони є одними з найвищих в області. Прикметно, що ці об’єкти широкому загалу невідомі!

А спелеологи на чолі з Віталієм КОРЖИКОМ виявили 5 нових печер у Буковинських Карпатах.

Одне слово, географічні відкриття робляться і сьогодні! Потрібно тільки дуже любити й добре знати свій рідний край.

Водночас екологи не тільки досліджують його, а й охороняють. Саме завдяки громадськості вдалося заборонити відкриття кар’єру біля Королівського водоспаду неподалік Банилова-Підгірного на Сторожинеччині.

Зубри та косулі можуть зникнути

Ще одна проблема, якою переймалися активісти, – збереження парнокопитних. А це – трирічна заборона полювання на них і вольєрне утримання як зубра, так і шляхетного оленя та косулі. За твердженням громадських природоохоронців, популяція оленя, наприклад, становить 60 особин, а не 380-400, як у звітах таксації, а натуралізована популяція зубра – 11 замість 80. І, зрештою, це не дивно, бо на інтернетівських сайтах можна знайти запрошення на королівське полювання на зубрів…

Новим головою громадської ради обрано Ярему ТЕВТУЛЯ, професора хімфаку ЧНУ, голову громадської екологічної організації «АкваБук», яка займається переважно профілактикою порушень екологічного законодавства та впровадженням енергозбережних технологій.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *