Не спростовуйте – працюйте

або Про те, як Обленерго відроджує епістолярний жанр, а газета «Версії» – справедливість

Романи та повісті в листах здобули найвищої популярності у кінці ХVII – на початку  XVIII століття. Наступного ХІХ епістолярний жанр дещо змінився, а у ХХ – практично зник. Якщо не брати до уваги доноси на сусідів, колег та знайомих, активно підтримуваних владою. Нинішнє ж століття породило новий вид епістолярного жанру – есемески. На цьому можна було б і крапку поставити. Та листопад-грудень 2012 року кардинально змінив ситуацію. На Буковині розпочалося відродження епістолярії після того, як газета «Версії» вказала на недоліки в роботі монополіста «Чернівціобленерго». Зрештою, не редакції цього закортіло. Просто її журналісти, як справжні газетярі, тримають ніс за вітром. А в повітрі запахло… електрикою. Гроза не за горами. Перші її розряди прогриміли 1,5-2 роки тому, коли Володимир Дорош, голова правління Буковинської фундації підтримки регуляторної реформи в Україні очолив боротьбу підприємців з Обленерго та виграв її. Точніше, після масових судових позовів сторони сіли за стіл перемовин і в кількох районних РЕМ навели лад. Та минув час – з’явилися нові власники. І ситуація повторилася.

…Перший позов монополіста Обленерго до газети «Версії» був поданий до Господарського суду. Там справу закрили, тож нині вже нова розглядається Шевченківським райсудом.

Тим часом, дізнавшись про те, що хтось посмів «гавкнути» у бік Обленерго, – а його навіть влада боїться, бо, як не як, борги «Чернівціводоканалу» та «Чернівцітеплокомуненерго» перед ним мільйонні, – буковинці почали звертатися до газети та до Буковинського громадянського об’єднання, куди ввійшли громадські структури, що поставили собі за мету перевести монополістський наказовий монолог у діалог.

Редакція розпочала друк цих звернень. Зокрема, у № 51 «Версій» за 20 грудня 2012 року була опублікована добірка листів з трьох інформацій. У першій під назвою «Монополіст: на користь собі чи людям?» голова Михальчанської сільради Захарій Шевчук повідомляв про те, що вуличне освітлення стало непідйомною темою для сільських рад області. Відтак мешканка села Василівка Галина Бурянчук поскаржилася, що Сокирянський РЕМ «помилився» в розрахунку з нею на 1700 грн, а потім вимагав ще стільки ж. І, нарешті, поштарка із Заволоки, що на Сторожинеччині, розповіла, що розносить платіжки Обленерго людям тільки через те, що їй шкода літніх односельців…

Реакція ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» не забарилася й редакція отримала від монополіста листа з вимогою спростувати ці публікації. Щоправда, не всі. Про «помилку» в 1700 грн – ні слова. Тож надаємо слово опонентам, щоби читачі самі в усьому розібралися. Ось текст Обленерго без жодних змін, хіба що деінде поставлені коми:

«СПРОСТУВАННЯ. Шановні читачі!

Редакція газети Версії спростовує недостовірну інформацію, поширену 20.12 12 року в газеті «Версії» №51 (468), а також в мережі Інтернет на веб-сайті газети «Версії» www.versii.cv.ua в статті під назвою «Люди до газети» (цікаво, де Обленерго взяло цю назву? –редакція), яка була направлена на висвітлення діяльності ПАК «ЕК «Чернівціобленерго» у відносинах із споживачами електричної енергії, зокрема щодо видачі технічних умов та порядку вручення платіжних доручень споживачам електричної енергії працівниками УДППЗ «Укрпошти».

Інформація щодо вартості технічних умов та робочого проекту на освітлення вулиці в с. Михальча Сторожинецького району є недостовірною, оскільки голова Михальчанської сільської ради Сторожинецького району Шевчук З,І. не звертався а ні до Сторожинецького РЕМ, ні до ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» щодо видачі зазначених технічних умов. Отже, інформація про вартість проекту, що міститься у статті «на одну вулицю із 30 світильників – до 10 тисяч гривень», – неправдива.

Крім того, наголошення на масовості та систематичності виникнення проблемних питань, щодо видачі технічних умов на освітлення вулиць у всіх селах Чернівецької області, як і попереднє твердження, є недостовірним та не має фактичного підтвердження.

Поширена інформація щодо вказівки з боку уповноважених представників ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» листоноші ВПЗ Михальча Скидан В.І. розносити рахунки на оплату та дзвонити споживачам електричної енергії за власний рахунок не відповідає дійсності, оскільки згідно її пояснень: «ніхто з представників РЕМу до нас не звертався з проханням доставити ці рахунки чи дзвонити жителям».

Редакція газети Версії визнає правомірність діяльності ПАТ ЕК «Черівціобленерго» у відносинах із споживачами електричної енергії, зокрема щодо видачі технічних умов та правомірність діяльності уповноважених представників ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» у відносинах з УДППЗ «Укрпошта».

Голова Правління ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» О.М. Шекета»

Noucomments:   Про достовірну і недостовірну інформацію

«Про неналежну роботу Сторожинецького РЕМу на території сільської ради»  для відповідного реагування» – так сформулювала  XIV сесія Михальчанської  сільської ради VI скликання від 18.10 2012 року своє звернення до депутата обласної ради Руслана Мельника. Ось витяги з нього:

«Ми, депутати Михальчанської сільської ради  висловлюємо обурення щодо неналежної роботи Сторожинецького РЕМ на території нашої ради. Ми неодноразово письмово зверталися до його начальника з різних питань енергозабезпечення, а саме: заміни електроопор, електричних підстанцій на потужніші, розвантаження ліній електропередач, надходження в мережу напруги, яка не відповідає загальнодержавній нормі, постійних несанкціонованих відключень електроенергії та перепадів напруги, через що виходять з ладу електроприлади жителів (копії додаються) …»

«…Керівництво РЕМ постійно ігнорує звернення Михальчанської сільради і письмових відповідей з питань, піднятих у зверненнях, жодного разу не надало. На запрошення прийти на сесію чи загальні збори громадян жодного разу не відгукнулося».

А далі наводились приклади «з бородою». Скажімо, майже 5 років минуло від першого звертання сільради до РЕМ щодо заміни електроопори біля будинку ветерана війни Єлизавети Панті. А віз і нині там.

Отож, обуренню голови Михальчанської сільради Захарія Шевчука не було меж. У відповідь на лист Обленерго він залишив у редакції свого листа. В ньому йдеться про те, що депутат сільради Олександр Москаль спілкувався щодо вуличного освітлення із старшим майстром і працівниками техвідділу Сторожинецького РЕМу. Там повідомили, що потрібно замовляти в Обленерго ще й технічну документацію. Прикинувши, скільки потрібно для всього цього грошей, окреслили суму в 10 тисяч. Цитуємо: «Буквально після 20 грудня, тобто після виходу газети з матеріалами, які Обленерго хоче спростувати,  в моєму кабінеті я особисто мав розмову з начальником і головним інженером Сторожинецького РЕМ, – пише сільський голова Михальчі Шевчук. – Після дебатів ми вийшли на 5-6 тис. грн. за освітлення однієї вулиці».

Крім того, голова засвідчив письмово, що був присутній при розмові кореспондентів з листоношею Вікторією Скидан та ще й сам кілька разів забирав і роздавав платіжки для жителів Заволоки, де мешкає. До слова, угоду на доставку платіжок з Укрпоштою Обленерго розірвало. Про це йдеться у рішенні Сторожинецької райради щодо повернення до розрахункових книжок.

Півроку РЕМ не реагує на скарги людей 

Утім, Захарій Іванович чи не найбільше переймається безпекою людей. Ще півроку тому, 27 липня 2012-го  до диспетчерської Сторожинецького РЕМу звернувся Іван Харик і від жителів 4-х будинків вул. Хутірської повідомив, що в них на стовпі обірвався ізолятор. За словами чоловіка, за півметра від стовпа б’є електрикою. Та нікого з РЕМу це не хвилювало. «Довелося сільській раді писати клопотання в РЕМ, однак і досі немає від них відповіді. І досі ніхто нічого не зробив!!!», – підсумовує сільський голова.            

Депутати Сторожинеччини повернули розрахункові книжки

ХІІ сесія VI скликання Сторожинецької райради 28 грудня  прийняла рішення «Про зверення до ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» щодо повернення розрахунків за електроенергію по розрахункових книжках». У вирішенні важливої для людей проблеми відзначився депутат райради Олександр Босович, заступник голови постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, побутового обслуговування, торгівлі та ЖКГ.

Оскільки протистояння «Версій» з Обленерго почалося практично з конфлікту довкола платіжок, друкуємо текст звернення до голови правління О.М. Шекети повністю. Тим паче, він може стати в нагоді й іншим райрадам:

«Ми, депутати Сторожинецької районної ради занепокоєні ситуацією, яка склалася в зв’язку з відміною розрахункових книжок для оплати за спожиту електроенергію. Особливо це стосується сільських населених пунктів.      

 Відповідно до п.21 Правил користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН) знімання показань приладів обліку здійснюється споживачем щомісяця. Електропостачальник має право лише контролювати правильність знімання показань приладів  і нарахування оплати споживачами в розрахунковій книжці. Але з відміною розрахункових книжок споживач залежить не від власного лічильника, а від того, коли до нього прийде контролер, аби зняти покази лічильника. А контролери, посилаючись на відсутність споживачів удома, знімають показники, не дотримуючись періоду в місяць. Тому рахунки надходять то за 10 днів, то за 1,5 місяця. В той час, коли правилами визначено, що розрахунковим періодом для сплати є календарний місяць, тобто від 1-го до 1-го.  Платіжки людям не розносять, а кидають їх у поштових відділеннях, хоч угода на їхню доставку з Укрпоштою розірвана. Також у більшості платіжок суми проплат визначаються неправильно.

Зважаючи на вищевказане, просимо Вас відмінити незручну для споживача форму оплати послуг та дотримуватися п.40 ПКЕЕН, в якому вказано, що енергопостачальник безплатно видає бланки типових договорів, розрахункові книжки з бланками квитанцій або платіжні документи, електронну картку для сплати електричної енергії» .

Щоби Обленерго не спало на думку вимагати спростування й цієї інформації, повідомляємо, що сесія зобов’язала оприлюднити її на сторінках Сторожинецької районної газети «Рідний край», що і було вже зроблено.

 Людмила ЧЕРЕДАРИК, головний редактор газети «Версії»       

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *