Найвищий дерев’яний міст – у Чемернарському лісництві

Одинадцять метрів сягнув у висоту міст через місцеву річку у Чемернарському лісництві, що на території Берегометського державного лісомисливського господарства. Його визнали найвищим дерев’яним мостом Західної України.

 

Для будівництва та догляду за лісовими шляхами створено спеціальну бригаду, яка оснащена відповідними технічними засобами. Всього на будівництві використовується 12 одиниць сучасної техніки. Вміло керує усіма будівельними роботами начальник дорожно-ремонтно-будівельної дільниці Руслан Максимчук. Він зазначає, що густота гірських лісових доріг у лісфонді підприємства становить 12,5 км на 1 тис. га лісу, а це один з найвищих показників у галузі.

Густота гірських лісових доріг у лісфонді ДП «Берегометського ЛМГ» одна з найвищих у галузі.

Завдяки добрим шляхам працівники лісової охорони оперативно реагують на пожежі, браконьєрство, та, найголовніше, вони дають можливість вивозити деревину з важкодоступних лісових ділянок, що поліпшує догляд за лісовими культурами. Загалом же  лісові дороги необхідні для організації ефективної охорони і захисту лісів, ведення лісового, мисливського господарства та лісозаготівлі.

Тільки за період з 2010 року в Берергометському лісомисливгоспі збудовано і здано в експлуатацію 32,27 км доріг, 39 мостів загальною довжиною 350 м, 500 м підпірних стінок, відновлено 68 км існуючих доріг. Щорічно на всі ці роботи підприємство використовує понад 3,5 млн. грн. власних коштів. А за 8 місяців поточного року збудуовали 4,42 км доріг із запланованих 7,02 км та 15,5 км – відновлено.

Цими днями відбулося відкриття 2-х  доріг у Чемернарському та Берегометському лісництвах протяжністю відповідно 2 км та 1,8 км. Їхня кошторисна вартість складає відповідно понад 5 та понад 4 млн. грн. Але так як усі роботи проводились власними силами, вдалось зекономити значну частину коштів.

Характерною ознакою будівництва нових лісових доріг є те, що нині вони прокладаються не вздовж русел гірських потоків, а згідно із сучасними європейськими вимогами і принципами ландшафтного проектування з використанням ефективної та екологічно безпечної технології.

        Ірина МАТЧИШИНА, прес-секретар  ДП « Берегометське ЛМГ».

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *