На Буковині створять деревообробний кластер

Це дозволить підвищити конкурентоспроможність місцевих виробників, сприятиме глибинній переробці деревини в регіоні та дозволить залучати нові інвестиції в галузь.

За ініціативи Асоціації деревообробників Буковини та за підтримки GIZUkraine у Чернівцях відбулося засіданні робочої групи «Кластер деревообробки: можливості для галузі та регіону».

За словами директора Асоціації деревообробників Буковини Володимира ДОРОША, проект розрахований на кілька років і передбачає залучення як грантових ресурсів, так і бюджетних коштів. До того ж, до його реалізації будуть залучені всі зацікавлені сторони: влада, деревообробні підприємства та громадські організації. Створення кластера сприятиме глибинній переробці деревини в регіоні, дозволить залучити нові інвестиції в галузь та підвищити конкурентоспроможність місцевих виробників.

Наразі ж головне завдання робочої групи полягало в тому, щоби обговорити можливості створення і концепцію кластера деревообробки в Чернівецькому регіоні. Саме тому до участі в ній були залучені провідні вітчизняні фахівці у галузі кластерної економіки (буковинського аграрного кластера, львівських кластера деревообробки й IT-кластера) та підприємці деревообробної галузі краю, посадовці ОДА та обласного управління лісового і мисливського господарства.

Довідка: Кластер в економіці – це галузеве, територіальне та добровільне об’єднання підприємницьких структур, які тісно співпрацюють із науковими установами, громадськими організаціями та органами місцевої влади з метою підвищення конкурентоспроможності власної продукції і сприяння економічному розвитку регіону. Кластерний метод організації економіки є одним із найефективніших способів забезпечення самодостатності регіональних економічних систем. Найбільш успішним прикладом кластерної економіки у світі є відома Силіконова долина в США, де сконцентровані провідні підприємства IT-галузі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *