Страждаєте від тиску? Ефективність лікування залежить від хворого

Неінфекційні захворювання – нова глобальна загроза для України

Від 15 до 30% дорослих українців живуть із підвищеним артеріальним тиском. За даними досліджень, серед головних причин зростання захворюваності та її поширеності  – недотримання здорового способу життя та нехтування чинниками ризику.

Рівень серцево-судинної смертності в Україні – один з найвищих в Європі. Поширеність хвороб системи кровообігу за останнє десятиріччя зросла майже удвічі. Артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску вище за 140/90 мм рт. ст.) залишається головним чинником розвитку серцево-судинних і судинно-мозкових ускладнень, насамперед, інфарктів та інсультів.

Знизьте ризик захворювання

Для профілактики серцево-судинних захворювань рекомендуються регулярні фізичні навантаження та здоровий спосіб життя.

Фактори ризику  – це цукровий діабет, концентрацію холестерину в крові, ліпопротеїнів, особливо низької та наднизької щільності, та індекс маси тіла.

Дисципліна – понад усе

Успішне лікування артеріальної гіпертензії, тобто утримання артеріального тиску нижче за 140/90 мм рт. ст., можливе лише за умови спільних зусиль лікаря та пацієнта, який згоден чітко виконувати медичні призначення і виявляє високу дисциплінованість під час лікування. Через недотримання рекомендацій лікарів люди часто потрапляють до стаціонару, коли їхнє захворювання ускладнюється різким підвищенням артеріального тиску, який в народі має назву – гіпертонічний криз. Це дуже небезпечний стан, під час якого частіше виникають ускладнення – інфаркт міокарда, інсульт, порушення серцевого ритму тощо.

Підвищений артеріальний тиск «рідним» не буває

Як правило, виписавшись з лікарні, хворі забувають про недугу. Повсякденні клопоти і проблеми, а ще часто і безсимптомний перебіг захворювання – ось найпідступніші чинники. Інколи власні уявлення про те, що, мовляв, це мій «рідний» артеріальний тиск, – заводять в оману.

Дані окремих досліджень доводять, що жінки суворіше дотримуються рекомендацій лікарів, ніж чоловіки. А група «найнедисциплінованіших» хворих включає переважно осіб молодого віку, в яких підвищення артеріального тиску не супроводжується неприємними відчуттями. Через це їх важче переконати в потребі лікуватися. Та найважча група пацієнтів – це хворі люди літнього та старечого віку, особливо самотні. Вони часто самовільно скасовують прийом препаратів або змінюють режим прийому медикаментів. Ситуація значно ускладнюється через розлади пам’яті у них. Тому на часі ретельний догляд за хворими та контроль за вживанням ліків з боку родичів або громадських організацій.

Не лікуйтеся ліками сусідів

Приблизно 30% хворих пояснюють відмову від лікування фінансовими проблемами, хоча на сучасному фармацевтичному ринку України є достатня кількість доступних за ціною лікарських засобів. Часто сам пацієнт змінює призначення лікаря «за порадою» знайомих, родичів, сусідів. Але це дуже небезпечне явище, оскільки лікар, призначаючи гіпотензивні ліки, зважає на можливі побічні дії, супутні захворювання, які є саме у цього хворого.

Комбінована терапія – найкраща

Тільки третина хворих отримує комбіновану терапію, тобто кілька препаратів одночасно, незважаючи на те, що, згідно з сучасними рекомендаціями, майже всі хворі з артеріальним тиском 160/100 мм рт. ст. та вище повинні лікуватися двома чи навіть трьома гіпотензивними препаратами. Такі комбінації гіпотензивних засобів володіють більш збалансовано знижувати артеріальний тиск і значно краще переносяться хворими.

Сучасний показник ефективності контролю артеріального тиску в Україні становить лише 19%.

Тамара ЧУРСІНА, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ, Кирило МІХАЛЄВ, асистент кафедри 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *