Монополіст працює для людей … Чи навпаки?

Депутатська комісія рекомендуватиме сесії облради створити тимчасову контрольну комісію з вивчення діяльності Обленерго, а також перевірити ефективність роботи контрольних органів – інспекції  Держенергонагляду,  Чернівецького сектору  НКРЕ, управління захисту прав споживачів та Чернівецьке управління антимонопольного комітету України.

Таке рішення прийняла постійна депутатська комісія з питань будівництва, архітектури,  транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій облради на своєму засіданні, що відбулося нинішнього вівторка. До порядку деннного, за пропозицією голови комісії Василя Бічера, внесли також питання про звернення головного редактора газети «Версії» до голови обласної ради М. Гайничеру щодо крищучих фактів аварійності деяких об’єктів ПАТ ЕК «Черніцвіобленерго» та численних скарг громадян, надрукованих у «Версіях» та викладених, зокрема,  у відеоматеріалах інтернет-телебачення «Чернівці ТВ» від 28 січня 2013 р. «Село і світло».

Нагадаємо, що торік у листопаді ця профільна комісія вже заслуховувала Обленерго. Тоді депутати прийняли рішення ретельніше вивчити роботу монополіста і зробити низку запитів. Та підсумки цього питання перенесли чомусь аж на квітень. Редакція «Версій», яка оприлюднила цикл матеріалів про недоліки в роботі Обленерго, вирішила педалювати справу, бо її затягування суттєво шкодить буковинцям уже зараз, а до квітня чекати ще довго.

Депутати зважили й на те, що від такої галузі, як енергетика, залежить господарство будь-якого населеного пункту та й загалом уся його діяльність – і школи з садками, і  поліклініки з лікарнями… Тож і виникає закономірне питання: а чи можна віддавати на відкуп власнику політику держави щодо якості життя її громадян?

Саме на цьому наголошували члени постійної депутатської комісії, обговорюючи це питання. А приклади «спілкування» ремівців з людьми, наведені знаним виробничником, Героєм України Георгієм Березовським, нікого не залишли байдужими.  Підтримали присутні й депутата від Сторожинеччини Руслана Мельника, який запропонував перевірити ще й діяльність Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Чернівецькій області, сектору Національної комісії з державного регулювання електроенергетики (НКРЕ) у Чернівецькій області, управління захисту прав споживачів та Чернівецьке управління антимонопольного комітету України. Бо деякі з цих контрольних організацій, мета яких здійснювати державне регулювання та вносити певні корисні для суспільства корективи в діяльність монополістів, дещо змінили, на його думку, свої функції.

З Білої книги «Державне регулювання енергетики України»:

«Метою функціонування  незалежного регулюючого органу з однієї сторони є збалансування інтересів виробників енергії та енергетичних послуг, споживачів та держави в інтересах суспільства, з іншої –  забезпечення прозорих взаємовідносин учасників в енергетичній галузі».

…До сесії обласної ради залишився практично тиждень. Зачекаємо. Бо саме депутатам громада делегувала захист своїх інтересів, і саме вони є справжніми господарями краю. Тому будь-яке обленерго не має права ні відключати світло водоканалу, дитячим садкам і школам, як це вже було у Чернівцях та нині сталося на Тернопільщині, ні  піднімати ціни на товар, як у Болгарії, де сотні тисяч людей вийшли на вулиці…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»       

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *